Un număr de 60 de persoane au fost internate în spitalele din municipiile Buzău și Râmnicu Sărat pentru a fi sub supraveghere medicală pe parcursul Codului Portocaliu. Este vorba despre 16 gravide, șase persoane dependente de oxigen și 38 de persoane dializate.
La nivelul județului Buzău sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale din zonele de risc peste 580 de pompieri, polițiști și jandarmi cu peste 150 de mijloace tehnice, turele libere fiind prealarmate în vederea creșterii capacității operaționale dacă situația o va impune.
În urma hotărârii stabilite în ședința extraordinară a CJSU Buzău din data de 25 februarie, au fost transportate și internate în unitățile medicale competente un număr de 60 de persoane dintre care 16 gravide, 6 pacienți dependenți de oxigen și 38 pacienți ce necesită dializă.
De asemenea, în baza dispoziției secretarului de stat Raed Arafat, au fost efectuate de către forțele MAI misiuni de patrulare pentru identificarea persoanelor fără adăpost. Astfel, în cursul serii, pe timpul executării serviciului de patrulare a unui echipaj de jandarmi, a fost identificată o astfel de persoană, care a fost transportată ulterior la Centrul de Urgență de zi și de noapte pentru persoane adulte fără adăpost din municipiul Buzău.
Din punct de vedere operativ, situaţia este monitorizată permanent prin Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, toate instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă fiind pregătite să intervină ori de câte ori va fi nevoie.
Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea celor implicaţi – victime şi salvatori deopotrivă, pompierii fac apel la persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte indicaţiile personalului ce acţionează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.
Pentru prevenirea unor situaţii nedorite, autoritățile le recomandă cetăţenilor să îşi asigure un mimim de materiale:
– sare şi nisip pentru topirea gheţii şi îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile;
– unelte de îndepărtare a zăpezii;
– combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asiguraţi încălzirea în sistem propriu. Izolaţi-vă termic locuinţa şi protejaţi-vă locuinţa cu jaluzele exterioare;
– rezervă de apă şi alimente neperisabile.
Totodata, specialiștii ISU le recomandă conducătorilor de autovehicule să evite deplasările, însă dacă este absolut necesar, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, situaţia meteorologică existentă şi să îşi echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece.
În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.
În acest sens, respectaţi îndrumările şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic sau în filtrele instituite.
De asemenea, daca viscolul îi blochează în trafic în afara localităţilor:
– să tragă pe dreapta, să pornească luminile de avarie şi să prindă o „cârpă” pe antena radio ori la geam.
– să anunţe evenimentul la numărul de urgenţă 112 indicând locul unde a rămas blocat.
– să rămână în autoturism până ce forţele de intervenţie ajung la faţa locului şi să nu părăsească autoturismul dacă nu văd în apropiere o clădire în care ar putea să se adăpostească.
– să pornească motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior şi să cureţe periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.
– O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
– să pornească lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.
– să se asigure că au suficient combustibil la plecarea în călătorie.