Clădirea Bibliotecii Județene va intra în reabilitare completă la primăvară

Restaurarea Bibliotecii Județene Buzău, una dintre cele mai vechi clădiri din municipiu, va începe în primăvara anului 2019. Anunțul a fost făcut ieri de către reprezentanții Consiliului Județean Buzău, odată cu lansarea oficială a proiectului. Investiția, în valoare totală de 18 milioane de lei, va fi asigurată în cea mai mare parte de la Uniunea Europeană.

Clădirea Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” din Buzău, una dintre cele mai vechi din municipiu, va intra în reabilitare completă la primăvară. Asta, dacă nu vor apărea contestații la procedura de licitație a proiectării și execuției a lucrării.

Clădirea, încadrată ca obiect de patrimoniu național, va fi restaurată și transformată într-un spațiu expozițional modern, păstrându-și însă valențele arhitecturale istorice.

În această toamnă, fondul de carte al bibliotecii va fi mutat în alt spațiu. Pe toată perioada lucrărilor, respectiv 47 de luni, instituția va funcționa într-un mall din Buzău. Lucrările de reabilitare a clădirii de pe bulevardul Unirii se vor efectua, în proporție de 85 la sută, din fonduri europene.

Sediul Bibliotecii Județene din Buzău a fost construit în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez și găzduiește instituția de cultură din anul 1984. Anterior, aici au avut sediul Miliția și Sfatul Popular. Clădirea Bibliotecii Județene ”Vasile Voiculescu” nu a mai beneficiat de reparații capitale de zeci de ani, ci doar de mici renovări.