Cinci vieți salvate de un donator de organe din Buzău. Un sloven, printre beneficiarii unui transplant

Reușită a echipei de transplant din cadrul Spitalului Județean Buzău. Medicii au prelevat mai multe organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în cadrul unei intervenții care a durat 9 ore.

Potrivit SJU Buzău, un pacient în vârstă de 45 de ani s-a prezentat la UPU Buzău, în stare foarte gravă, comă de gradul III, AVC hemoragic, frontal parietal stâng. A rămas internat pe secţia ATI – Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Echipa de transplant a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău a considerat că este un pacient eligibil unui transplant şi a contactat familia pentru a-şi da acordul, conform procedurii operaţionale de „verificare a identităţii donatorului aflat în moarte cerebrală”.

Familia a confirmat efectuarea acestui transplant, testele pentru determinarea morţii cerebrale fiind efectuate în data de 31 decembrie 2018.

S-a luat legătura cu coordonatorul de transplant la nivel naţional, în vederea recoltării organelor.

Echipele de prelevare formate din medici chirurgi de la Institutul Fundeni, medici urologi şi medici de chirurgie generală, o echipă de medici în specialitatea chirurgie-toracică din Slovenia, pentru care s-au prelevat plămânii, o echipă de medici ortopezi de la Spitalul Colentina care au prelevat ţesuturi s-au alăturat echipei noastre de medici, în realizarea acestui transplant.

”Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău acest transplant efectuat acestui pacient este o mare realizare, un mare succes iar spitalul mulţumește familiei donatorului pentru acordul dat ca toate organele să fie transplantate. Această prelevare de organe reprezintă o premieră pentru judeţul Buzău, întrucât prelevarea plămânilor s-a putut face cu ajutorul Agenţiei de Transplant Eurotransplant”, se arată într-un comunicat al spitalului buzoian.

Întreaga acţiune de prelevare a debutat la ora 13 şi s-a finalizat la ora 22.
S-au prelevat de la pacient plămânii bilaterali, ficatul, rinichii bilaterali, corneea bilaterală și tendon bilateral.