Cercetătorul Costel Vânătoru, premiat de Patriarhia Română cu Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a decernat luni, cercetătorului Costel Vânătoru, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” , cea mai înaltă distincție pentru clerici. Preotul cercetător buzoian a fost recompensat pentru activitatea depusă în ultimii ani pentru prezervarea patrimoniului național.

Potrivit basilica.ro, ședința solemnă de acrodare a distincției, a fost precedată de o slujbă de Te Deum oficiată de Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul în Paraclisul „Sfântul Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Patriarhul Daniel a deschis sesiunea solemnă cu un cuvânt introductiv în care Preafericirea sa a spus că tema omagială, cea a satului românesc, a fost una „inspirată”.„Ea a avut un efect pozitiv nu numai în interiorul Bisericii, adică în interiorul unităților bisericești, ci și în societate. Oameni de cultură, oameni ai artelor și chiar ai administrațiilor locale și centrale au fost sensibilizați de această temă a satului românesc care fusese mai puțin dezbătută” a declarat Preafericirea sa Patriarhul Daniel.

Acest lucru, a continuat Patriarhul ne cheamă la „mai multă responsabilitate și mai multă grijă pentru a păstra și a transmite valorile perene ale satului românesc”.

În continuare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a prezentat raportul-sinteză intitulat „2019-Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.

Prezentarea raportului a fost urmată de acordarea unor distincții, preotul Constantin Vânătoru, cercetător în legumicultură, primind de la Preafericirea sa Patriarhul Daniel, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”.”A fost cel mai emoționant moment din viața mea pentru că nu m-am așteptat să primesc o asemenea distincție chiar de la Preafericirea sa, Patriarhul României. Am înțeles că a fost apreciată activitatea mea în ceea ce privește proiectul bancii de gene din legumicultură, pentru care am militat intens în ultimii ani.Este o mare onoare pentru că am fost invitat la această ceremonie” a declarat preotul cercetător, Costel Vânătoru.

Costel Vânătoru este profesor, doctor în horticultură, cercetător științific de gradul întâi și conduce Laboratorul de Genetică și Ameliorare al Stațiunii de Cercetare –Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. De asemenea, este și director al Băncii de Gene recent înființată la Buzău, Bancă ce protejează aproximativ 10.000 de soiuri de legume, plante aromatice, plante medicinale, unele pe cale de dispariție.

Reușește brevete pentru invenții, produse omologate sau produse purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, aducând mult prestigiu la nivelul județului Buzău. În 2017 primește Premiul GALA Pria pentru Agricultură în 2017, pentru activitatea în domeniul cercetării românești și premiul Academiei Agricole și Silvice „Ioan Maier” pentru lucrarea „Legumicultura”, astfel fiind recunoscut la nivel național.

Un proiect științific de mare anvergură al acestuia, atât la nivel național, dar cu speranța de a se extinde la nivel internațional este „Banca de Conservare a Resurselor Genetice Vegetale”, proiect propus în 2017 și elaborat împreună cu Ministerul Agriculturii.

Tot în cadrul ceremoniei de la Patriarhia Română, Paulina Popoiu, Directorul general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, a primit „Crucea Patriarhală”.

Totodată, Patriarhul Daniel i-a acordat criticului literar Alexandru Ștefănescu, realizatorul emisiunii„100 de semnături” la Trinitas TV, Ordinul „Sf. Antim Ivireanul”.