Cercetătorul Costel Vânătoru, numit director al Băncii de gene

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a semnat miercuri ordinul privind structura organizatorică a Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, instituție care va fi înființată după ce guvernul a emis, joia trecută, un ordin în acest sens. Pe lângă acesta, organigrama mai prevede încă 12 posturi.

Proiectul privind această bancă datează din anul 2017 și va consta în înființarea la Buzău, printr-o investiție de 6 milioane de euro, a unui centru în care să fie stocate toate soiurile de legume, plante medicinale și aromatice, atât din țară, cât și din străinătate.

Noua unitate va fi subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și va funcționa sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. În momentul de față, în România există o singură bancă de gene, la Suceava.

În prezent, la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău sunt depozitate peste 10.000 de soiuri de legume și plante medicinale. Dintre acestea, 3.000 sunt ardei și roșii care au dispărut din piețe.

Cercetătorii buzoieni au recuperat semințele și pot fi plantate din nou, însă au nevoie de condiții speciale de creștere dar mai ales de o bancă de gene. Noua unitate va funcționa sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, ai cărei cercetători au deja rezultate deosebite și în aclimatizarea unor specii de plante exotice, folosite în industria farmaceutică.