Cel mai versatil fruct: la început seamănă cu un castravete, devine dovleac iar la maturitate se transformă în pepeni

Specialiștii Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău au reușit să aclimatizeze, în premieră pentru România, o varietate de curcubitacee care întrunește calitățile a trei legume și fructe. Sunt gustoase, dulci şi pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul.

Benincasa hispida este denumirea științifică a fructului extrem de versatil cu care se mândresc cercetătorii unității din Buzău. Mai este cunoscut ca pepenele de iarnă sau castravetele de iarnă. În acest moment al anului are cel puțin cinci kilograme și seamănă cu pepenii clasici.

”Calitatea lor este că pot fi consumați în mai multe stadii. Mai întâi pot fi consumați precum castravetele, apoi ajung la stadiul de dovlecel preparat în diverse rețete, fie singuri, fie cu carne, iar apoi trecem la stadiul acesta când putem să-l murăm, putem să-l confiem, sau putem să-l consumăm în stare proaspătă în diverse salate, peste iarnă. Face parte din familia pepenelui și de aceea i se spune castravetele de iarnă sau pepenele de iarnă”, explică cercetătoarea Camelia Bratu, de la SCDL Buzău.

Reportajul AICI

pepene iarna 2