Cei mai devotați donatorii de sânge din Buzău, premiați de Consiliul Județean și Direcția de Sănătate Publică

Grupul donatorilor fideli a fost primit marți la Consiliul Județean unde, rând pe rând, fiecare dintre ”eroii necunoscuți”,a primit o ”diplomă de recunoștință pentru contribuția nemijlocită adusă la salvarea de vieții semenilor” dar și un mic cadou de sărbători.

Printre ei s-a remarcat și Traian Decebal Laurențiu, care este veteranul colaboratorilor fideli ai Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău.

În vârstă de 58 de ani, acesta donează sânge de la vârsta de 20 de ani, iar de atunci a continuat să facă acest gest până astăzi. La fel ca Traian sunt și alți 22 de buzoieni.

Bărbatul are o grupă rară de sânge, respectiv A2 negativ, astfel că gestul lui este cu atât mai mult așteptat de cei aflați în suferință și pentru care o transfuzie înseamnă speranța de a trăi. Aceasta este și motivația pe care o are și donatorul de fiecare dată când ajunge Centrul de Transfuzie.

La fel ca Traian sunt și alți 22 de buzoieni care, din 2018, merg de câte cinci ori pe an să doneze sânge. Cu sângele celor 23 de donatori fideli, Centrul de Transfuzie reușește să asigure necesarul pentru mulți pacienți care au nevoie de ajutorul lor, iar printre cei aflați în suferință sunt și patru copii care suferă de boli rare și pentru care o transfuzie înseamnă o zi în plus.

”Am avut și avem în continuare în atenția noastră patru copii care suferă de talasemie majoră și care au nevoie de transfuzii lunare la spitalele din București. Au nevoie de sânge în fiecare lună, de sânge care să fie perfect compatibil, și atunci trebuie să fim foarte atenți în alegerea donatorului, pentru a îndeplini toate condițiile de contabilitate. Copiii au între 7 și 20 de ani. Părinții mă sună cu o săptămână sau două înainte de a ajunge la spitalul din București, unde are loc transfuzia, iar noi îi sunăm pe acești donatori și îi rugăm să vină să doneze. Au nevoie și de grupa AB4, care este greu de găsit pentru un copilaș de 7 ani, au nevoie și de A2 pozitiv, O1 pozitiv, dar, indiferent cum ar fi, acești oameni vin și, prin intermediul lor, reușim să le asigurăm acestor copii transfuzia lunară necesară. Ei s-au născut cu această boală, iar fără această transfuzie nu pot supraviețui și îi avem în atenția noastră în fiecare lună”, a spus Adriana Crăciun.