Ceapa roşie de Buzău, gata să ajungă în pieţele din toată ţara. Calităţile care o fac mai specială decât alte soiuri

Aromată, zemoasă şi mai puţin iute decât celelalte soiuri, ceapa roşie de apă cultivată de grădinarii buzoieni este ideală pentru salate, în tocăniţe, ciorbe sau crudă. În această perioadă a anului, ceapa de Buzău este scoasă din pământ şi vândută în pieţe sau pe marginea drumului, în legături, ca să reziste mult timp.

Ceapa de apă roşie de Buzău şi-a găsit cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. Sute de hectare de teren agricol de la marginea oraşului Buzău şi din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie de apă, un soi local foarte apreciat de gospodinele din toată ţara.

Acest soi de ceapă s-a remarcat prin culoarea specifică, roşu-violet, gust şi aromă deosebite. Prima recoltă din acest an a ieşit deja din pământ şi se vinde în legături de zece kilograme fiecare pe marginea drumului european E85, în zona Buzăului, sau în pieţele din sudul şi estul ţării.

”E gustoasă, nu pişcă, e fragedă şi ne mândrim cu ea. Este produsul nostru tradiţional. După ce o scoatem din pământ, legăm bulbii în funii pentru a rezista mult, apoi le vindem unor distribuitori din toată ţara”, declară Vasilica Iordache, legumicultor din Buzău.

Legumicultorii din jurul oraşului Buzău sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători ai acestui soi de ceapă roşiatică, cu formă alungită. Printre ei, şi soţii Streche, ambii de 65 de ani, pentru care grădinăritul este principala sursă de trai. яндекс

Reportajul integral, aici.

Urmărește-ne pe Google News