Ce tip de poker preferi?

Despre jocul de poker

Unul din cele mai populare jocuri de noroc, pokerul, este jucat pe tot globul pamantesc, numarul versiunilor sale fiind foarte greu de contabilizat. Legat de aparitia sa, americanul RF Foster nota in editia din 1937 a ,,Foster’s Complete Hoyle’’ urmatoarele: ,, „Jocul de poker, jucat pentru prima oara in Statele Unite, cinci carti pentru fiecare jucator dintr-un pachet de douazeci de carti, este, fara indoiala, jocul persan al As-Nas’’, insa, evident, teoria sa nu este singura existenta, fiind foarte greu de stabilit originile acestui joc, considerat ca fiind mai mult sau mai putin de noroc .

Pokerul in secolul al XX-lea

In jurul anului1970 pokerul a inceput sa devina din ce in ce mai popular, in special datorita turneelor organizate in cazinourile americane. Tot in acel an, Benny Binion a organizat primul turneu din seria ce avea sa devina un adevarat fenomen mondial, WSOP (World Series of Poker). Daca timp de 34 de ani cazinoul Binion’s Horseshoe a patronat aceasta serie anuala de turnee, incepand cu 2004, WSOP a fost preluata de Caesars Enterteinament, corporatie americana ce are in proprietate peste 50 de cazinouri si hoteluri.

In 1987, California a legalizat jocurile de poker Hold’em, Omaha si Stud iar, un an mai tarziu, Congresul a adoptat Legea Indiana privind reglementarea jocurilor de noroc (IGRA), avand ca urmare legalizarea cazinourilor pe teritoriile indiene. La un deceniu de la aceste puncte de referinta din istoria pokerului, Planet Poker a devenit primul operator din lume ce a distribuit poker online pe bani reali.

Pokerul in secolul XXI

Popularitatea pokerului la nivel mondial a cunoscut apogeul la inceputul secolului XXI, cand au fost lansate pe piata online cele mai multe camere de poker si au aparut noi festivaluri de poker cu premii fantastice – WPT (World Poker Tour) si EPT (European Poker Tour), ambele facand rating enorm la televiziunile la care au fost transmise. Evident, la expansiunea jocurilor online a contribuit din plin si faptul ca in ultimii ani exista din ce in ce mai multe locatii ce ofera internet gratuit.

Cele mai populare tipuri de poker

Texas Hold’em – reprezinta cea mai populara varianta din lume, fiind prezenta in oferta tuturor cazinourilor online care au camera de poker. Simplitatea destul de rezonabila a acestei variante de poker face ca ea sa fie aleasa pentru cele mai mari turnee de poker live si online mondiale, precum si pentru cele mai mari jocuri de cash live. Desigur, asta nu inseamna ca nu exista turnee importante de Omaha sau Stud, insa Main Event-urile oricarui turneu care se respecta sunt jucate in varianta Texas Hold’em Deepstack.

Omaha – Cea de-a doua varianta, ca popularitate, este destul de asemanatoare cu Texas Hold’em, insa aici vei juca cu 4 carti in mana (fata de doar doua la Hold’em) si vei gasi mai mereu motive sa ,,vezi’’ flopul, turnul sau riverul, mai ales daca mizele de joc sunt rezonabile. Vorbind despre jocuri pe bani, trebuie sa spunem ca incepatorilor nu le este deloc indicata aceasta varianta de poker, putand fi foarte costisitoare.

Speed Poker – cea mai noua abordare a jocului de Hold’em sau Omaha, valabila atat pentru turnee, cat si pentru mesele cash, este cea in care actiunea se desfasoara in ritmul secolului XXI. Asadar, regulile de joc nu se schimba, insa vei incepe o noua mana imediat ce foldezi una, cu exceptia mesei finale.

Din punct de vedere al formatului exista doua categorii de jocuri: Cash – jocuri pe bani in care, cel putin online, intri cand vrei si pleci cand vrei si Turnee. Aici se disting doua categorii importante – MTT (programate la anumite ore, se termina atunci cand aduni toate fisele sau cand pierzi tot stack-ul) si SNG (Sit snd Go, incep cand se strang un anumit numar de jucatori si sunt mult mai rapide decat MTT).

Tinand cont de adrenalina aferenta jocului de poker si de greselile ce le poti face ca incepator, ar fi ideal ca, inainte de a juca pe bani reali, sa te familiarizezi cu regulile jocului incercand variantele de joc gratuite.