Căutători de comori, premiați de Consiliul Județean Buzău pentru descoperirea unui tezaur monetar extrem de valoros

Un grup de căutători de comori au primit 10.000 de euro pentru o descoperire arheologică făcută în pădurea Spătaru, cu peste doi ani în urmă. Șapte buzoieni au descoperit în februarie 2020 un vas din lut plin cu monede.

Într-un luminiş din pădurea Spătaru, aflată în vecinătatea municipiului Buzău, un grup de șapte căutători de comori au descoperit cu ajutorul detectoarelor de metal un tezaur care avea să-i uimească pe specialiștii Muzeului Județean de Istorie din Buzău.

În timpul cercetării, aparatul unuia dintre ei a țiuit puternic, semn că sub stratul de frunze se afla un obiect metalic mare. Imediat s-au adunat cu toţii şi au început să sape. Așa au dat peste un vas din lut, plin cu monede care cântăreau peste 3,4 kilograme.

Comoara a ajuns pe mâinile arheologilor

Specialiștii muzeului buzoian spun că este cel mai mare tezaur monetar de pe teritorul județului Buzău, cu peste 2.500 de piese, majoritatea fiind de la începutul secolului al XVII-lea. După îndeplinirea tuturor prevederilor legale în vigoare, tezaurul a intrat în patrimoniul Muzeului Județean Buzău.

„Este vorba despre un tezaur monetar ce se compune din peste 2.500 de piese, descoperite într-un recipient ceramic. Nu e primul tezaur pe care îl primim ca urmare a acţiunii întreprinse de căutătorii de comori, dar până acum acesta este cel mai numeros”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Joi, în ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău pe luna august, a fost aprobată plata unei recompense pentru o descoperire arheologică făcută în pădurea Spătaru de către Dragoș Băescu și colegii săi. Detectoriștii au de împărțit între ei puțin peste 10.000 de euro. Recompensa oferită descoperitorilor reprezintă 30 la sută din valoarea stabilită de un expert autorizat de Ministerul Culturii.

Tezaurul monetar a intrat într-un proces de restaurare, întrucât monedele erau într-o stare avansată de degradare, după care Muzeul Județean îl va prezenta publicului în cadrul unor expoziţii.

Urmărește-ne pe Google News