Campanie a DGASPC Buzău: asistenții vor lua la pas toate comunele din județ pentru găsirea copiilor neglijați sau abuzați

Sub sloganul „Respectarea drepturilor copilului începe de acasă”, Direcția pentru Protecția Copilului Buzău lansează o campanie care, deși se axează pe informare și prevenire, vizează și depistarea eventualelor cazuri de abuz asupra copiilor sau orice fel de încălcare a drepturilor acestora. Lansarea campaniei coincide cu împlinirea a 20 de ani de la înființarea instituției.

În următoarele șase, până la opt luni, în funcție și de condițiile meteo din această iarnă, șapte echipe formate din câte doi sau trei specialiști din cadrul DGASPC se vor deplasa în toate localitățile județului.

Aceștia vor avea întâlniri atât cu autoritățile, cât și cu comunitățile, cu medicii de familie, cu asistenții sociali și mediatorii sanitari, în cadrul cărora le vor fi prezentate drepturile copilului prevăzute în legislația românească și cea internațională și vor discuta modalitățile în care aceste drepturi trebuie respectate.

Asistenții DGASPC care se vor merge pe teren vor urmări totodată și depistarea eventualelor situați în care copiii sunt supuși unor astfel de tratamente, urmând să ia masurile care se impun.

Directorul DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu, a declarat că decizia demarării acestei campanii a fost luată ca urmare a creșterii numărului de abuzuri asupra copiilor, raportate la DGASPC Buzău. Din păcate, fenomenul se află pe un trend ascendent în ultimii ani. Doar în ultimul an, 170 de copii au fost plasați sub protecție în regim de urgență de către DGASPC Buzău, din cuza abuzurilor la care au fost supuși.

„Oricât de bună protecție le putem oferi noi, ideal pentru copii este să fie acasă, nu instituționalizați. Din păcate, însă, cele mai multe abuzuri se întâmplă acasă sau în familia extinsă”, a precizat directorul DGASPC, Loredana Dorobanțu.

Campania DGASPC este derulată în parteneriat cu Consiliul Județean, UNICEF România și Liceul de Arte ”Margareta Sterian” ai cărui elevi au realizat un film educațional bazat pe tematica respectării drepturilor copilului, care va fi proiectat cu ocazia întâlnirilor ce vor avea loc în teritoriu.