Căldura mai scumpă, pentru buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire

De la 1 noiembrie, autoritățile reduc subvențiile la energia termică iar buzoienii racordaţi la RAM vor plăti aproximativ 300 de lei pentru o gigacalorie, față de 185 de lei, cum era până acum. Acesta este o etapă de tranziție spre eliminarea totală a subvențiilor la încălzire și majorarea la 430 de lei a prețului gigacaloriei, preconizată pentru anul viitor.

Proiectul de hotărâre referitor la modificarea preţurilor şi tarifelor pentru producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice a fost votat, deși a stârnit discuţii aprinse în Consiliul Local Municipal.

Consilierii au reproşat edililor că nu au reuşit până acum să vină cu o soluţie eficientă pentru revitalizarea Regiei Autonome Municipale, care are datorii imense. Consilierul Ion Barbu crede că una dintre soluţiile care ar mai putea reduce pierderile financiare de la RAM ar putea fi renunţarea la o parte dintre angajaţii societăţii.

Regia Autonomă Municipală are datorii istorice extrem de mari, care nu pot fi acoperite prin preţul serviciilor pe care le oferă buzoienilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Din acest motiv, societatea merge în pierdere iar preţul gigacaloriei, care a fost subvenţionat ani la rândul, va creşte din această iarnă.

Pentru a mai ușura efortul celor care locuiesc la bloc şi nu dispun de bani suficienţi pentru a trece la o altă modalitate de încălzire, Primăria a mai contractat un împrumut pentru subvenţionarea parțială a gigacaloriei.

”În situaţia în care suntem acum, cu toţi banii de la sfârşitul anului trecut de guvernul României şi de Primăria Buzău s-a înregistrat, acum, un deficit foarte mare. S-au depăşit datele prognozate tot de cei de la Companie şi suntem în situaţia în care, având o mulţime de şcoli legate la sistemul public nu puteam în prag de iarnă decât să găsesc această soluţie, respectiv să micşorez subvenţia şi să măresc facturile faţă de anul trecut şi să facem un credit de 31 de milioane de euro care să ne ajungă până la începutul sezonului cald”, a declarat primarul Constantin Toma.

După terminarea dezbaterilor, majoritatea consilierilor municipali au fost de acord cu modificarea preţurilor de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice. Primarul Toma le-a solicitat consilierilor municipali, dar şi colegilor de coaliţie, să vină cu soluţii viabile pentru revitalizarea sistemului centralizat de încălzire al RAM-ului.

Proiectul a trecut cu majoritate de voturi şi buzoienii racordaţi la RAM vor plăti de la 1 noiembrie 297,5 lei pentru o gigacalorie. În prezent, în municipiul Buzău, 11.900 de apartamente dintr-un total de 35.000 sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.