Căldura livrată de RAM Termo Verde, mai scumpă cu 52% față de anul trecut

Noul tarif pe care buzoienii îl vor plăti în iarna aceasta, pentru o gigacalorie, va fi de 448,95 lei față de 300 de lei, cât au plătit anul trecut. Prețul gigacaloriei a fost majorat cu 52% față de anul trecut printr-o hotarâre a Consiliului Local Municipal Buzău.

Scumpirea agentului termic era iminentă după majorarea noilor tarife la gaze și electricitate, care aproaoe că s-au triplat în ultimele două luni.

Noua societate, RAM Termo Verde, este nevoită să achite către furnizorii gaze și curent sume cu mult mai mari față de anul trecut, efectul fiind de scumpire galopantă a prețului de producție pentru 1 gigacalorie.

Giani Matei, directorul RAM Termo Verde, a declarat că noile tarife mențin noua regie de termoficare pe linia de supraviețuire.

„Pentru o mai bună clarificare a ceea ce înseamnă aceste noi tarife, am făcut o simulare pe luna noiembrie, plecând de la datele din noiembrie 2020. Deci, în noiembrie 2020, gazul ne-a costat 807.000 de lei, anul acesta o să ne coste 1,6 milioane de lei. Energia electrică a fost 159.000 de lei, acum o să coste 227.000 de lei. Luând în calcul noile valori, veniturile pe care estimăm că le vom avea în noiembrie, vor fi undeva la 2.130.000 de lei, iar cele trei mari cheltuieli ale RAM Termo Verde, gaze naturale, energie electrică și fondul de salarii înseamnă 2.140.000 de lei. Deci, cu actualele tarife, suntem la limita de supraviețuire. Sper să ieșim din iarnă”, a declarat Giani Matei, directorul RAM Termo Verde.

Primarul Buzăului, Constantin Toma. Edilul a dat asigurări că indiferent de situația în care se află RAM Termo Verde, buzoienii nu vor avea de suferit în această iarnă iar agentul termic va fi furnizat fără întrerupere.

Primarul Constantin Toma a dat exemplul municipiului Focșani, unde oamenii racordați la sistemul centralizat primesc apă caldă și căldură cu program, ca în ultimii ani de comunism, spunând că Buzăul nu va fi într-o asemenea situație în aceasta iarnă.

”La Buzău, toate școlile au centrale individuale, super moderne, vrem să extindem sistemul, să mergem pe biomasă, dar este foarte important că avem un sistem, atât cât a rămas funcțional, dăm apă caldă și căldură oamenilor. La Focșani se dă căldură ca pe vremea lui Ceaușescu, un pic dimineața și seara un pic. Hai să plecăm de la o realitate, toate școlile, grădinițele au căldură la Buzău și oamenii sunt într-o situație mult, mult mai bună decât este în România acum”, a spus primarul Buzăului, Constantin Toma.

La finalul dezbaterilor, proiectul de hotărâre privind noile tarife practicate de RAM Termo Verde a fost adoptat de consilierii locali municipali, cu 18 voturi pentru, 4 abțineri și un vor împotrivă. Astfel, buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, iarna aceasta, 448,95 lei pentru o gigacalorie, față de 300 de lei, cât au plătit anul trecut.