Buzoienii solicită despăgubiri din cauza pestei porcine

Două familii din localitatea Amara, acolo unde a fost descoperit penultimul focar de pestă porcină, au depus dosare prin care cer bani de la stat. În judeţul Buzău, în acest moment, sunt confirmate șase focare de pestă porcină africană. Cele mai multe focare sunt în județele Tulcea și Brăila.

Fermierii care şi-au pierdut animalele din cauza pestei porcine africane pot solicita ajutor de stat, dacă porcii aveau sub greutatea standard de 100 kilograme, la momentul sacrificării.

Banii pentru despăgubiri sunt alocati din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcțiile Sanitar-Veterinare.

Pentru obţinerea ajutorului de stat, beneficiarii trebuie să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, o solicitare însoţită de mai multe documente justificative. In judeţul Buzău, în ultimele două luni, au fost depistate sase focare de pestă porcină africană: cate unul in Pănătău, Lunca-Pătârlagele, Puieşti, Beceni si doua focare în satul Amara.

Epidemia de pestă porcină africană face ravagii la nivel național. Ultimul bilanţ al epidemiei arată că sunt afectate 276 de localităţi din 17 judeţe, fiind depistate peste 1000 de focare.

În total au fost eliminaţi aproape 357.000 de porci afectaţi de boală. Până la dată de 1 noiembrie, la nivel national au fost despăgubiţi peste 7.700 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de aproape 190.000.000 de lei.