Buzoienii pot circula de luni cu autobuzele olandeze cumpărate la mâna a doua de Primărie

Douăsprezece dintre cele cincisprezece autobuze, achiziționate recent de operatorul de transport urban al municipalității, vor intra luni pe trasee. Anunțul a fost făcut de primarul Constantin Toma în cadrul unei inedite conferințe de presă care a avut loc în mers la bordul unei mașini Ambassador.

„Autobuzul în care vă aflați acum respectă toate normele de transport, asigurând o deplasare confortabilă și în siguranță pentru orice buzoian. Până la sfârșitul anului vor mai veni încă 15 bucăți, iar anul viitor, sperăm noi, vom cumpăra încă 15-20, cu Euro 6”, a declarat primarul Constantin Toma pentru jurnaliștii prezenți la conferința de presă din autobuz.

La rândul său, directorul TransBus, Gică Toader, a declarat că 12 dintre cele 15 autobuze vor circula începând de luni, pe toate liniile din municipiu, iar celelalte trei, care mai au nevoie de „câteva retușuri”, se vor afla în trafic în scurt timp.

Operatorul municipal de transport în comun a plătit aproape 18.000 de euro pentru un asemenea autobuz de fabricație olandeză, achiziționate la mâna a doua. Ele au norma de poluare Euro 5, sunt prevăzute cu aer condiționat și au capacitate de 40 de locuri pe scaune și 42 în picioare, două fiind rezervate persoanelor cu dizabilități.

Autobuzele sunt confortabile iar atmosfera plăcută din interior este asigurată de instalaţiile de climatizare, atât pe timpul verii, cât şi iarna. În mașini sunt afişate staţiile de pe traseu, harta transportului comun din oraş, dar şi regulile obligatorii care trebuie respectate de călători.

Înainte de oprirea în staţie, şoferul va anunţa denumirea acesteia prin microfon. Autobuzele sunt dotate şi cu televizoare care, până la implementarea unui nou soft, românesc, funcţionează deocamdată cu softul olandez.

Conducătorii auto şi cei care fac parte din personalul de control vor putea fi uşor de recunoscut după uniforma specială adoptată de Trans Bus. Pentru o perioadă nedeterminată, preţul biletelor va rămâne neschimbat dar, după implementarea sistemului de ticketing, vor fi aplicate unele modificări.

Primele 12 autobuze olandeze vor ieşi pe traseele buzoiene începând de lunea viitoare, urmând ca celelalte trei să intre în circuit peste o săptămână. În acest fel, frecvenţa sosirii autobuzelor în staţii va putea să fie redusă la 10 minute şi va scădea şi mai mult odată cu sosirea celorlalte autobuze care urmează să fie achiziţionate de municipalitate.

Programul de funcţionare va fi de la 5 dimineaţa până la orele 23, cu o frecvenţă mai mică a autobuzelor la orele cu un număr redus de călători.