Buzoienii, invitații joi de la ora 12, la inaugurarea zonei de promenadă de la „Iazul Morii”, de pe strada Frăsinet

Primăria Buzău a anunțat miercuri finalizarea amenajării de la Iazul Morilor, noua zonă se promenadă urmând să fie deschisă oficial joi de la ora 12.00.

În urma unei investiții de un milion de euro, a fost refacută total o porţiune de câteva sute de metri a străzii Frăsinet, între centrele comerciale și biserica Sfântul Ștefan, pentru ca zona să devină una dintre atracţiile oraşului.

Zona a fost amenajată asemenea unei faleze, cu terase şi o moară de apă, dar și cu o mică parcare pentru vizitatori și un părculeț cu alei.

Investiția a fost derulată cu fonduri proprii ale Primăriei Buzău.

Iazul Morilor pleacă din râul Buzău, de la stăvilarul de la Verneşti, curge între Drumul Național 10 şi apa Buzăului, traversează tot cartierul Simileasca apoi intră în subteran, în dreptul Galleria Mall.

Apa curge prin tuburi pe sub strada Frăsinet, continuă pe sub blocurile din cartierele Broşteni şi Dorobanţi și iese din nou la suprafaţă spre balta de pescuit a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor.

Dragi buzoieni,

Am bucuria să vă invit joi 23 septembrie, ora 12:00, pe strada Frăsinet, la deschiderea oficială a primului proiect dezvoltat pe ,,Iazul Morilor”, acest canal, deviație naturală a râului Buzău. Iazul Morilor, atestat documentar la 1525, a fost motorul de dezvoltare socio-economic, multe sute de ani, pentru orașul nostru. Este datoria și obligația noastră ca buzoieni, să punem în valoare această moștenire istorică, pe toată distanța sa de 20,3 km, utilizând-o atât pentru dezvoltarea economică și îmbunătățirea calității vieții, dar și pentru practicarea sportului.
Acest prim proiect înseamnă și o zonă de promenadă, dar și existența unei cafenele culturale, unde vor avea loc evenimente sociale, culturale și educaționale pentru buzoieni. Cu această ocazie se va lansa și probabil cea mai bună carte de istorie a Buzăului, ,,Iazul Morilor – Leagănul civilizației buzoiene”, având ca autori pe domnii Marius – Adrian Nicoară, Costel Vînătoru și Valeriu Nicolescu.
Vă așteptăm cu drag!

Constantin Toma
Primarul Municipiului Buzău

Urmărește-ne pe Google News