Buzoian „țepuit” cu zeci de mii de euro, de membrii unui clan interlop din București. Bolidul de lux, furat și revândut de mai multe ori

Cinci interlopi i-au vândut unui buzoian un bolid de zeci de mii de euro, cu documente false de proveniență. Noul proprietar s-a trezit ulterior cu mașina furată. Păgubitul a fost uimit să afle de la polițiști cine sunt autorii dar și că mașina sa mai fusese furată, apoi revândută, de câteva ori.

Cei cinci infractori, membrii unui clan interlop din București, au fost prinși și urmează să fie trimiși în judecată.

Polițiștii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au finalizat cercetările și au propus întocmirea rechizitoriului și sesizarea instanței de judecată faţă de cinci persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăinuire, mărturie mincinoasă şi conducerea unui autovehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

„Din cercetări a reieșit că cei cinci bănuiţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 55 de ani, din Bucureşti, Ilfov, Harghita şi Covasna, ar fi fost implicaţi în sustragerea unei maşini, crearea unei aparente proveniențe legale a acesteia prin contrafacerea și falsificarea în mod succesiv a mai multor documente de proveniență din care rezulta că autoturismul ar fi fost achiziționat din altă ţară, concomitent cu modificarea seriei de șasiu, respectiv autentificarea în mod fraudulos a autovehiculului în vederea înmatriculării şi punerii în circulaţie prin emiterea de acte oficiale ce conțineau date necorespunzătoare adevărului”, a transmis IPJ Buzău.

Aceeași sursă precizează că, în urma materialului probator administrat, a reieşit că, în realizarea activităților infracționale, un bucureştean de 42 de ani ar fi condus diferite autoturisme pe drumurile publice având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

Sustragerea autoturismului a fost sesizată poliţiei la data de 20 august 2022, de către partea vătămată, un buzoian de 56 de ani.Potrivit unor surse, bărbatul din Buzău cumpărase autoturismul, marca Land Rover, cu suma de 46.000 de euro de la bucureșteanul de 42 de ani. La scurt timp de la achiziție, noul proprietar a constatat dispariția mașinii și a sunat imediat la Poliție. Anchetatorii au descoperit că hoțul este chiar cel care vânduse vehiculul.

Infractorul și complicii săi sunt membri ai clanului Chira. Aceștia ar fi vândut și furat Land Rover-ul în valoare de 46.000 de euro de mai multe ori. De fiecare dată modificau actele și seriile de identificare de pe șasiu, astfel că mașina ajungea în parcurile de vânzare cu date de autentificare diferite de cele ale mașinii furate.

Prejudiciul estimat la 46.000 de euro nu a fost recuperat nici până în acest moment. Mașina fie a fost abandonată, fie se află și acum în trafic dar cu datele false de identificare.

În vederea documentării activității infracționale, au fost desfășurate activităţi complexe conform cadrului procedural, cu sprijinul mai multor inspectorate de poliţie judeţene şi al altor autorităţi, inclusiv din străinătate, fiind efectuate 12 percheziţii domiciliare.

Pe timpul urmăririi penale, faţă de bănuiţi au fost dispuse măsuri preventive, respectiv reținerea pentru o perioadă de 24 de ore, măsura arestului preventiv și măsura controlului judiciar. La finalizarea cercetărilor, dosarul penal a fost înaintat către unitatea de parchet competentă cu referatul de terminare a urmăririi penale, cu propunerea de emitere a rechizitoriului şi trimiterea în judecată a celor 5 persoane.