Buzăul va avea 19 puncte de vaccinare împotriva COVID-19

Guvernul a stabilit în cadrul Strategiei de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19 numărul de centre de vaccinare. Buzăul va avea 19 puncte, în 12 localităţi, care vor trebui igienizate şi dotate cu frigidere cu termometru.

Au primit solicitare în acest sens, de la DSP Buzău, primăria municipiului Buzău, unde vor fi şapte centre de vaccinare, primăria Râmnicu Sărat, care trebuie să găsească două spaţii pentru campania sanitară, şi localităţile Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele, Berca, Vadu Paşii, Verneşti, Mărăcineni, Merei, Parscov şi Smeeni.

Potrivit recomandărilor din notificarea transmisă primăriilor, spaţiul solicitat trebuie să aibă o suprafaţă generoasă, holuri de aşteptare, cel puţin patru cabinete individuale pentru vaccinare de cel puţin 9 mp fiecare, un alt spaţiu pentru cei care, după ce ies de la vaccinare, vor să isi mai revină după injecţie.

Clădirea trebuie să mai dispună de un alt spaţiu pentru triaj epidimiologic şi o altă încăpere pentru depozitarea vaccinului într-un frigider special, cu termometru. Răspunsurile UAT-urilor trebuie formulate până vineri după-amiază.

Primii buzoieni care vor fi vaccinaţi împotriva virusului sunt personalul din sistemul medical public şi privat şi cel care deserveşte activităţi critice, de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educaţie, alimentaţie sau energie.

Şi grupele de risc, vârstnici şi persoane cu boli cronice, acolo unde s-a constatat că sunt comorbidităţi la COVID-19, vor beneficia de vaccin.

Autorităţile române au comandat aproape 11 milioane de doze. Specialiştii avertizează, însă, că masurile de protecţie trebuie menţinute până când peste 70% din populaţie va fi imunizată. Se estimează că vaccinarea va debuta, cel mai probabil, la începutul anului viitor, iar la populaţia generală vaccinul va ajunge abia la începutul verii 2021.