Bunurile culturale mobile clasate în categoria tezaur, păstrare în pattimoniul statului

Ministerul Culturii și-a exercitat în acest an dreptul de preemțiune și negociere pentru cinci bunuri culturale mobile, mai precis, manuscrise ce aparțin marilor autori români, Emil Cioran și Mircea Eliade, clasate în patrimoniul cultural național, categoria juridică „Tezaur”.

Ministrul Culturii, Lucian  Romascanu, a semnat la data de 25 martie contractul de achiziție a acestora, iar în luna aprilie, manuscrisele au fost expuse publicului la sediul Bibliotecii Naționale a României (BNaR).

Astăzi, în ședința de Guvern, a fost adoptat proiectul de Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri culturale mobile și darea acestora în administrarea Bibliotecii Naționale a României.

„O realizare, in premieră după 1989. Au fost și altele, a fost un an bun pentru Ministerul Culturii! Felicitări și mulțumiri colegilor pentru implicarea și devotamentul arătate!” a precizat pe social media, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Astfel, cele cinci bunuri culturale mobile, reprezentând prima achiziție realizată după anul 2008, intră în administrarea BNaR.

 

Urmărește-ne pe Google News