Bărbat din Tulcea, vinovat de aducerea pestei porcine africane în județul Buzău, confirmată duminică în două gospodării

Duminică a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la porcii din două gospodării, din localitățile Lunca, Pătârlagele, și Pănătău, județul Buzău. Vinovat pare a fi un bărbat din Frecăței, județul Tulcea, venit luna trecută în vizită la rudele sale din comuna Pănătău. Buzăul devine al 11-lea județ cu focare de pestă porcină africană.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit astăzi pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele suspecte și de la cele sacrificate, respectiv trei capete. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

O fost demarată și o anchetă a Poliției, pentru a verifica informațiile conform cărora virusul a fost introdus în județul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA.

Vinovat pare a fi un bărbat din Frecăței, județul Tulcea, venit luna trecută în vizită la rudele sale din comuna Pănătău.

Autoritățile cred că bărbatul ar fi sursa îmbolnăvirii, acesta fiind bănuit că a adus în județul Buzău produse alimentare de origine animală. La scurt timp, unul dintre porcii familiei din Pănătău s-a îmbolnăvit.

Suspiciunile autorităților au fost întărite și de faptul că, după câteva zile, un alt focar de pestă a izbucnit la Lunca, Pătârlagele, acolo unde locuiesc alte cunoștințe ale bărbatului din Tulcea.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, anunță reprezentanții Prefecturii.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Autoritățile insistă cu precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.