Apel al autorităților din Vadu Pașii: oamenii să nu mai tranziteze podul de tuburi de la Scurtești și podețul peste pârâul Câlnău

Ploile care au început încă de luni seara în sud-estul țării amenință și zona Buzăului. Debitele râurilor sunt în creștere pe fondul topirii zăpezii și al cantităților însemnate de apă căzute în ultimele ore iar hidrologii au emis un cod galben referitor la risc de inundații care vizează râul Buzău în bazinul superior și afluenții săi din bazinul mijlociu.

Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, de marți, ora 12.30, până pe 14 martie 2018 ora 22.00, vor fi scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție, în bazinul superior și afluenții bazin mijlociu – râul Buzău și bazinul mijlociu și inferior al râului Râmnicu Sărat.

Ultimele prognoze pentru următoarea perioadă arată că debitul râului Buzău ar putea creşte, regimul de exploatare al Acumulării Siriu fiind de ape mari, se arată într-o informare emisă de Sistemul de Gospodărire a Apelor Buzău-Sistemul Hidrotehnic Siriu.

Este posibil ca în următoarele zile să se efectueze manevre cu uvrajele barajului, cu evacuări de debite în aval pe râul Buzău de până la 70 mc/sec.

În acest context, autoritățile din Vadu Pașii au dispus măsuri corespunzătoare pe raza administrativ teritorială, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor situaţii de urgenţă şi informarea operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în zona râului Buzău, inclusiv cei care excavează în albia râului.

Una dintre măsuri vizează restricționarea traficului pe podul de tuburi din albia râului Buzău, care leagă satul Scurtești de Șoseaua Brăilei, și podețul peste pârâul Câlnău, în scop preventiv, întrucât debitul apei este în continuă creștere. 

Meteorologii avertizează că ploile vor continua, fiind încă valabilă o informare emisă luni. Potrivit acesteia, vor fi ploi și instabilitate atmoferică până miercuri la ora 8.00. Ploile vor fi moderate cantitativ, dar vor avea și caracter de aversă, evoluții în timpul cărora se vor semnala și descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. La munte vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă, ceea ce va crește riscul de inundații.