Avalanșă de cereri de debranșare de la sistemul centralizat, abătută peste Regia Autonomă din Buzău

Regia Autonomă Municipală se confruntă în aceste săptămâni cu un val de solicitări pentru debranșare. Sute de buzoieni vor să se deconecteze de la sistemul centralizat de încălzire de teamă de a nu rămâne fără apă caldă și căldură în iarna viitoare. Peste 5.000 de buzoieni s-ar putea debranșa în această vară.

După ce Regia Autonomă Municipală Buzău nu a mai primit agent termic de la societatea Ecogen Term, nu a mai fost posibilă furnizarea caldurii în apartamentele buzoienilor.

De teama că iarna viitoare vor trece prin aceeași problemă, ba mai mult, vor rămâne și fără apă caldă, sute de buzoieni au depus cerere de debranșare.

De la începutul lunii aprilie, aproximativ 470 de clienţi au renunţat la serviciile RAM, iar trendul pare a fi unul ascendent.

”Estimez că dacă se menține acest trend al debranșărilor numărul acestora va ajunge la patru, cinci mii în acest an. Dacă la 1 ianuarie numărul era de 12.500, am rămâne cu 4.000 de abonați, la care se adaugă și o parte din instituțiile publice care nu vor reuși să bage sisteme proprii de încălzire”, spune Aurel Gubandru, director RAM Buzău.

Primăria oferă sprijin financiar celor care renunță la serviciile RAM și care au venituri ce nu le perimit să-și monteze o centrală termică. Până acum, sute de buzoieni au trecut pragul Direcției de Asistență Socială, însă doar câteva dosare au fost acceptate.

”Până în acest moment, un număr de patru dosare au fost depuse pentru acordarea de ajutoare pentru pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de încălzire”, susține Gabriela Antonescu, director Direcția de Asistență Socială Buzău.

Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla iarna viitoare cu buzoienii care vor rămâne branșați la sistemul centralizat de încălzire. Firma care livrează agent termic către RAM Buzău se pregătește de insolvență. În prezent, Primăria caută soluții pentru a putea asigura căldura și apa caldă buzoienilor.