Arest la domiciliu, pentru un fost polițist cercetat într-un dosar de corupție

Un fost polițist la Serviciul Rutier din IPJ Buzău, este cercetat în stare de arest la domiciliu pentru 30 de zile, într-un dosar de corupție. Alte două persoane din același dosar au primit aceeași interdicție pe durata urmăririi penale.

Fostul polițist este acuzat că în schimbul sumei de 500 de euro ar fi ajutat o persoană să promoveze proba practică a examenului auto pentru categoria ”C”.

Cei trei suspecți au fost prezentați Tribunalului Buzău, cu propunere de arestare preventivă, după ce, la data de 9 iunie 2021, procurorul a dispus reținerea acestora pentru 24 de ore.

Potrivit anchetatorilor din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Buzău, pentru a fi sigur că obține permisul de conducere, elevul unei școli de șoferi ar fi apelat, prin intermediul unei rude, la fostul om al legii pentru ca acesta să intervină, la rândul său, pe lângă foștii colegi.

Acest lucru s-a și întâmplat, spun anchetatorii, care susțin că în schimbul intervenției sale, fostul polițist din Buzău ar fi primit 500 de euro.

Polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Buzău, cu sprijinul lucrătorilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au efectuat, la data de 9 iunie a.c, o percheziție domiciliară și au pus în executare cinci mandate de aducere, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență, complicitate la trafic de influență și cumpărare de influență săvârșite de mai multe persoane, printre care și un fost polițist, în prezent pensionat medical.

Cazul are la bază o sesizare din oficiu a Serviciului Județean Anticorupție Buzău, iar din cercetări a rezultat că o persoană fără calitate specială, prin intermediul unei rude, a apelat la fostul polițist, fost angajat al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău, pentru ca acesta să intervină pe lângă examinatorii auto din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Buzău, în vederea facilitării promovării probei practice la examenul auto pentru categoria ”C”.

La data de 7 iunie 2021, persoana fără calitate specială a susținut proba practică și a promovat-o, iar în seara aceleiași zile i-a remis fostului lucrător al M.A.I. suma de bani menționată. Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale urmând a se desfășura și alte acte de urmărire penală.

Reprezentanții Serviciului Județean Anticorupție Buzău fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.