Alertă DSV: a fost confirmată pesta porcină africană în Tulcea, iar boala ar putea ajunge și în Buzău

Avertismentul aparţine reprezentanților Direcției-Sanitare Veterinare care au observat că foarte mulți pescari din Buzău ajung în Delta Dunarii şi ar putea aduce pesta africană în judet. Chiar dacă nu afectează omul, boala este mortală pentru porci şi, mai grav, nu poate fi combătută cu niciun tratament.

Încă un focar de pestă porcină africană s-a confirmat zilele trecute, la Grindu, în judetul Tulcea, fapt ce confirmă că boala care ucide porcii rapid pune probleme serioase autorităților. În sprijinul veterinarilor din Tulcea au fost déjà detaşaţi 12 specialiști din alte judeţe, inclusiv din Buzău. Aceştia beneficiază de auto-laboratoare şi atomizoare de dezinfecţie.

Direcția Sanitar Veterinară Buzău avertizează cetăţenii, în special pe fermieri, să acorde o atenţie sporită animalelor, iar în cazul îmbolnăvirii să anunțe imediat medicul-veterinar din localitate. Boala fi transmisă foarte usor prin haine și incălțăminte, dar și prin traficul rutier.

Conform autorităților, ucrainienii izgonesc mistreții din culturi cu tunuri cu încărcătură explozivă sau cu aparatura de sonorizare care emite zgomote puternice,. Din această cauză, multe cârduri de mistreti au trecut Dunarea dinspre Ucraina catre malul romanesc, aducand automat si pesta porcina.