Alarma radioactivă de la Buzău, declanșată de un deșeu electronic, de mici dimensiuni: „nu există niciun risc pentru populație !

Reciclatorul din Buzău care a lansat marți seara o alertă de radiații, a acționat conform regulamentului de siguranță și reglementărilor interne de securitate în cazul unor astfel de incidente. În urma unei anchete s-a stabilit că alarma de iradiere a fost declanșată de o piesă electronică de mici dimensiuni, pericolul radioactiv fiind extrem de redus.

Alarma de radiații gamma a pornit în momentul în care un camion încărcat cu deșeuri se pregătea să intre încimta unei societății comerciale care are ca obiect reciclarea deșeurilor electronice.

Conform protocolului folosit în situații de risc radiologic, au fost alertate forțele ISU Buzău după ce un senzor de radiații a semnalat un potențial pericol de iradiere..

Potrivit reprezentanților ISU Buzău, o echipă specializată în situații de risc radiologic a sosot de la București pentru evaluarea incidentului.

Până la urmă sursa de radiații gamma a fost decelata cu aparatele mobile autorizate.

În urma anchetei declanșate s-a descoperit că alarma a pornit de la o piesă electronică de 5 cm, care emite radiații la o mică distanță, pericolul de iradiere fiind extrem de mic. „Conform protocolului și a măsurătorilor interne cu aparatele autorizate, nu a fost nevoie de intervenția cu echipament special, sursa fiind izolată în condiții de siguranță pe platforma GreenWEEE până la sosirea autorităților.” precizează societatea de reciclare, într-un comunicat de presă.

În urma anchetei unității speciale de intervenție ISU CBRN și a parametrilor identificați, s-a confirmat că sursa nu reprezinta un pericol pentru angajați sau populație.

În urma incidentului nu a fost nevoie de izolarea camionului și nici a lotului de echipamente electrice si electronice.