Afaceri necurate cu fier vechi, la Scutelnici. Trei persoane, anchetate de polițiștii buzoieni pentru o fraudă de peste 4 milioane de euro

#image_title

Trei persoane, un bărbat și două femei, sunt anchetate de polițiștii buzoieni, într-un caz de evaziune fiscală și spălare de bani, prin intermediul unor afaceri cu fier vechi. La peste 20.000.000 de lei se ridică prejudiciul. Nouă descinderi au avut loc în mai multe județe, dintre care două în județul Buzău.

Potrivit unor surse, cele două femei care au statut de suspecți în acest dosar dețineau firme cu sediul social în Scutelnici, unde s-au născut. Prin firmele din Scutelnici, femeile, împreună cu un complice, introduceau în datele contabile facturi fictive pe care era trecută achiziția de fier vechi.

„La data de 16 noiembrie 2023, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au efectuat 9 percheziţii, la sediile mai multor firme şi la locuinţele a trei persoane, în județele Buzău, Giurgiu, Ilfov şi în municipiul Bucureşti, într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani”, transmite Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Buzău.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016 – 2018, persoanele în cauză ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a două societăţi comerciale, cu sediul social în județul Buzău, documente false de achiziţii de deşeuri de materiale reciclabile provenite din activitatea unor persoane juridice şi persoane fizice.

„Sumele încasate din vânzarea bunurilor ar fi fost rulate prin sistemul bancar, prin diverse retrageri de numerar, în baza unor justificări nereale. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la peste 21.000.000 de lei. În baza mandatelor de aducere, cele trei persoane, un bărbat şi două femei, cu vârste cuprinse între 28 şi 48 de ani, din Bucureşti, au fost conduse la sediul Poliţiei, pentru audieri”, mai precizează IPJ Buzău.

Acest prejudiciu a fost creat bugetului consolidat al statului prin micșorarea nelegală a obligațiilor de plată la bugetul de stat privind taxa pe valoare adăugată și impozitul pe profit.

Prin înregistrarea facturilor fictive, cei trei asociați și-au majorat valoarea taxei deductibile, micșorându-și corespunzător obligațiile de plată la bugetul de stat privind taxa pe valoare adăugată. De asemenea, au redus substanțial și valoarea obligațiilor de plată la bugetul de stat privind impozitul pe profit.

Cercetările sunt continuate, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

La activităţi au participat şi poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti și Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Urmărește-ne pe Google News