A murit fiul lui Grigore Baștan, inventatorul parașutei militare BG-7M. Marius avea 5 ani când a făcut primul salt cu parașuta

O asociație a parașutiștilor din Buzău anunță moartea ofițerului parașutist Marius Baștan, fiul generalului Brigore Baștan, care a intrat în istorie odată cu stabilirea în august 1970 a recordului național de parașutare de la 10.000 de metri, cu cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri. Avea 65 de ani și locuia în județul Brașov.

”În seara zilei de 7 august 2020 ofiţerul paraşutist Marius Baştan, fiul primului General Paraşutist Român Grigore Baştan, în urma unui atac cerebral, a plecat dintre noi şi s-a înalţat definitiv la ceruri! Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul postat pe Facebook de Clubul parașutiștilor Șoimii Buzău.

Marius este unul dintre copiii generalului Grigore Baştan, considerat părintele paraşutiştilor militari români. Pe lângă meritele de a reforma această armă de elită, Baştan a devenit un reper în istoria paraşutiştilor.

Deține recordul naţional la saltul cu o paraşută militară şi a sărit cu fiul său în braţe, Marius, pentru a demonstra cât de sigură e paraşuta inventată de el. În memoria tatălui său, Marius Baștan a înființat Fundația General Grigore Baștan, în anul 1995.

În copilărie, Marius Baştan a fost părtaş la un episod care i-a adus tatălui său faima. Pentru a demonstra cât de sigură este paraşuta inventată de el în 1960, generalul Baștan a decis să execute un salt cu băiatul său, Marius, în braţe, care avea 5 ani.

”Această întâmplare a declanşată o stare de agitaţie în familie. Adevărul e că tatăl meu a sărit cu Marius în braţe de la o înălţime normală, 3.000 metri. Un salt obişnuit, pe care l-a făcut nu atât pentru senzaţional, ci pentru că se impunea în momentul respectiv depăşirea unei anumite atmosfere create în unitate în urma decesului unuia dintre soldaţi. A fost un incident şi, practic, soluţia era să depăşească momentul psihologic prin demonstrarea siguranţei totale a paraşutei create de el, oferindu-şi propriul copil drept garanţie”, a declarat Valentina Baştan, fiica generalului, într-un interviu acordat publicistului Dumitru Ion Dincă.

Grigore Baștan a avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator și inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de parașute BG-7M (principală) și BG-3m (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României.

La 20 august 1970, a stabilit un record național la saltul cu parașuta, executând un salt din aeronavă de la înălțimea de 10.000 de metri cu o cădere liberă de 7.000 de metri. A fost implicat în mod activ și în coordonarea parașutismului sportiv în România.

În anul 1971 a devenit primul general parașutist din armata română și a condus destinele parașutismului militar românesc până la trecerea în rezervă în anul 1979.