A apărut calendarul cu sărbătorile creștine din 2018. Există și o variantă piratată, cu greșeli, avertizează preoții

A apărut calendarul creștin ortodox român pentru 2018, care este dublat de o variantă piratată, spun preoții. Produsul avizat de Biserică este redactat în trei variante, foaie, de birou ori agendă și este ilustrat cu icoana Sfântului Andrei, Ocrotitorul României. Calendarul fals îi poate deruta pe creștini, spune un reprezentant al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a pus déjà la dispoziţia credincioşilor calendarul creştin ortodox pentru anul liturghic 2018. Calendarul este ghidul după care se orientează credincioşii pentru anul viitor, iar fiecare membru al bisericii îsi structurează viata după mersul sărbătorilor.

Toate modelele de calendare editate cu acordul Patriarhiei Române sunt ilustrate cu icoana Sfantului Andrei, Ocrotitorul României. ”Am ales pentru acest an să îl ilustrăm cu Sfântul Apostol Andrei pentru că anul ce vine este dedicat unității de neam și făuritorilor Marii Uniri de la 1918”, spune preotul Ioan Șolea, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Preotul Șolea îi îndeamnă pe credincioși să cumpere noile calendare numai din incinta bisericilor și nu de la comerciantii ambulanţi. Exemplarele piratate pot conţine greşeli de redactare şi de datare a sărbatorilor, spune preotul buzoian.

În anii trecuți, au fost persoane care s-au orientat după calendarele piratate și au fost nevoite să anuleze anumite evenimente pentru că erau în post. ”Veți avea calendare care conțin datele corecte dacă le achiziționați din centrele noastre. Dacă le luați din alte părți o să vă convingeți că datele nu vor coincide”, avertizează preotul Ioan Șolea.

Calendarul agendă a fost conceput într-un format practic (12×8 cm), foarte accesibil, însemnările tipiconale din zilele de duminică, necesare, îndeosebi, slujitorilor Sfintei noastre Biserici, fiind evidenţiate separat.

Pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei scrie că ”o parte considerabilă din banii încasaţi ca urmare a comercializării calendarelor va fi folosită pentru susținerea activităților pastoral-misionare, cultural-educaționale, social-filantropice și administrative”.

Se mai precizează pe site că Biserica Ortodoxă Română nu a dat nici unei persoane fizice sau juridice acordul pentru producerea și comercializarea acestor calendare. Calendarele au fost puse spre vânzare la toate parohiile din judeâul Buzău, cu prețuri începand de la 5 lei.