(P) Propunere PSD: Iarna demografică a României combătută cu vouchere 400 de euro la nașterea unui copil

Din luna aprilie a acestui an și până în prezent, luna noiembrie, numărul nașterilor a scăzut sistematic față de aceleași perioade din 2019, în timp ce numărul deceselor a urmat o cale inversă.

Cei mai mulți copii născuți în România au fost în luna august: peste 16.000, însă de atunci crește dramatic numărul deceselor. România trece în acest fel printr-o iarnă demografică fără precedent cu efecte demografice pe o perioadăîndelungată ce va fi resimțită până peste 24 de ani, spun specialiștii care fac evaluări ale efectelor pandemiei de COVID-19.

PSD propune în programul de guvernare stimularea natalității și sprijin pentru educația timpurie. La nașterea fiecărui copil statul va acorda un voucher de câte 400 de euro. Ȋn același timp este necesarăși majorarea indemnizației de creștere a copilului. Aceasta va trebui să fie cel puțin salariul minim pe economiesau 100% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de șapte salarii.

Social-democrații propun și majorarea stimulentului de reinserție în muncă. Acesta va trebui să fie de cel puțin 1,5 salarii minime în primul an de la naștere și un salariu minim net în al doilea an. Stimulentul de reinserție în muncă se va acorda pe o perioadă de trei ani în cazul nașterii celui de-al treilea copil.

PSD are în vedere și stimularea în premieră a educației timpurii, iar pentru fiecare copil vor fi alocate vouchere de creșă până la intrarea acestuia la grădiniță, adică până la vârsta de trei ani.

Urmărește-ne pe Google News