Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Buzău: „Banca de gene depinde în acest moment de girul mediului academic!”

Prezent marți la Buzău, în cadrul unui turneu electoral efectuat în mai multe localități din județ, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat în cadrul unui conferințe de presă, că PNL nu se opune înfințării unei Bănci de Gene la Buzău.

Oros a precizat că în acest moment, așteaptă doar un aviz necesar fundamentării acestui proiect, din partea mediului academic, fiind aproape convins de necesitatea implememtării acestui proiect, de către jurnalistul Vlad Pufu, candidat pentru Senatul României, pe listele PNL Buzău. „ Am avut multe discuții despre Banca de Gene cu domnul Vlad Pufu și aproape că m-a convins. Aștept și opinia celor de la Academia Română și celor patru universități, mă refer la catedrele de genetică și ameliorare în legumicultură, care să ne fundamenteze această investiție. Costel Vânătoru este o personalitate și sigur că poate coordona o asemenea investiție. Nu exclud ca această bancă de gene să apară la Buzău, mai ales că l-am cunoscut pe domnul Vânătoru și am discutat cu colegii mei foarte mult pe acest subiect, însă așteptăm avizul mediului academic.”,  a precizat ministrul Adrian Oros.

La rândul său, jurnalistul Vlad Pufu, candidat  pe listele PNL Buzău, pentru un mandat de senator, a argumentat, că acest proiect al Băncii de Gene de la Buzău, a rămas blocat între orgolii, subiectul fiind inflamat doar din interes electoral. „Am spus de fiecare dată și a recunoscut și domnul Costel Vînătoru în emisiunile noastre, de mai multe ori. Eu sunt foarte fericit pentru faptul că am demonstrat că nu PNL a blocat proiectul, ci a fost inflamat din interes electoral de alte partide și de un anumit partid, asta știm cu toții. Când intervine politicul într-un proiect de o asemenea anvergură și într-o idee bună, trebuie să apară păreri subiective.”, a mai adăugat Vlad Pufu.

Banca de gene este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani.

Sediul băncii de gene se află în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro.

Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.

Urmărește-ne pe Google News