Casa Zestrea Bisoceană, nouă atracție pentru turiștii care ajung la Bisoca

Casa Zestrea Bisoceană, inaugurată duminică, este primul spațiu dedicat comunității din Bisoca dar și tuturor iubitorilor satului românesc. Casa este locul în care se întâlnesc păstrătorii de tradiții din zona Bisoca cu iubitorii satului românesc.

Este o căsuţă mică, veche, recent renovată şi amenajată. Are însă o grădină generoasă unde poţi să îţi instalezi cortul, să bei un ceai, să întinzi o pătură şi să citeşti în timp ce asculţi păsările cântând. Poţi veni chiar şi cu rulota.

Prima activitate organizată în căsuța Asociației Zestrea Bisoceană, odată cu inaugurarea, este vernisajul expoziției „Viața țăranului muntean”. Colecția a strâns într-un singur spațiu și sub un singur concept obiecte de artă țărănească ale sătenilor și poveștile lor.

În același spațiu se află și biblioteca comunității din care vizitatorii pot oricând să împrumute cărți sau să aleagă să le citească în curtea Casei Zestrea Bisoceană, în timp ce se relaxează pe pajiștea plină de flori și plănuiesc vacanțe viitoare în Bisoca.

Hub-ul țărănesc comunitar Casa Zestrea Bisoceană este un proiect al Asociației Zestrea Bisoceană fondată în anul 2015 de către trei surori din Bisoca.



Născute în Bisoca, cele trei surori din familia Cășaru au studiat medicină veterinară, matematică și farmacie. Studiile și experiența le-au legat însă mereu de meșteșugurile, etnografia și folclorul local.

”Niciodată nu am uitat de războiul de țesut al bunicelor Maria și Stana. Nici de poveștile despre hora satului ale bunicului Stan sau de amintirile de la stână ale bunicului Radu. Iată că am ajuns să punem bazele unui brand local Zestrea Bisoceană. Numele a venit de la sine ca o recunoaștere a moștenirii culturale pe care am fost binecuvântate să o primim”, scriu inițiatoarele asociației Zestrea Bisoceană.

Cele trei surori au gândit acest proiect ca o întreprindere socială prin care și-au propus să dezvolte comunitatea locală, să creeze locuri de muncă pentru femeile cu vârsta de peste 30 de ani, să promoveze cultura tradițională și meșteșugurile.

De peste cinci ani, asociația celor trei surori din familia Cășaru realizează produse tradiționale pentru iubitorii de artă țărănească şi organizează ateliere de meșteșuguri ”dedicate celor dornici să își făurească propriul obiect, dar și să afle povestea acestuia”.

”Nu în cele din urmă, cea de-a treia cale pe care am urmat-o și care ne este cea mai aproape de suflet este cea educațională. Am creat o serie de evenimente, șezătoare, hora satului, școală de meșteșuguri, etc., prin care adunăm laolaltă tineri și bătrâni”, spun reprezentantele Asociației Zestrea Bisoceană.

Bisoca, tărâmul legendar de la poalele munților Vrancei

Comuna buzoiană Bisoca se află în zona Subcarpaților de Curbură, în depresiunea Bisoca-Neculele, la interferența a trei regiuni istorice: Muntenia, Moldova și Transilvania.
Este locul de unde se spune că ciobanul Bucur a plecat cu turma sa de oi spre câmpiile întinse punând bazele Bucureștiul de astăzi. În localitate există încă un loc stâncos care poată numele de Masa lui Bucur.

O altă legendă a locului este cea legată de Furu, fiul Vrâncioaiei. Muntele acestuia veghează parcă așezarea. Pădurile zonei nu au scăpat de haiducii vremurilor de demult.

Corbea, haiducul „ce ia de la săraci și dă bogaților” se ascundea prin aceste colțuri. El a fost cel care, prins fiind și pe punctul de a fi spânzurat, a scăpat chiar din mâinile gărzilor reginei Elisabeta păcălindu-le prin viclenie și înțelepciune deopotrivă.

Urmărește-ne pe Google News