Pacient care s-a automutilat într-o tentativă de sinucidere, salvat prin operații simultane de medicii Spitalul Județean Buzău

42

O intervenție complexă a medicilor buzoieni a salvat viața unui bărbat de 41 de ani, care a fost transportat la UPU cu răni provocate prin autoagresiune. Pacientul este cunoscut ca fiind cu probleme sociale și psihice. Victima prezenta multiple plăgi înjunghiate la torace și abdomen, însă viața îi era amenințată de o tăietură profundă la gât, cu risc hemoragic şi respirator.

A fost nevoie de crearea unei echipe multidisciplinare la Spitalul Județean Buzău pentru salvarea buzoianului de 41 de ani, adus recent la Urgențe în stare critică, cu politraumă prin autoagresiune.

Mai exact, cazul a fost evaluat și gestionat simultan de o echipă din care au făcut parte medici de Chirurgie Generală, ORL şi ATI.

Echipa chirurgicală a fost condusă de dr. Oana Goidescu, echipa ORL, de dr. Vasilica Bâldea, având sprijinul medicului ATI, dr. George Tomescu.

Echipa chirurgicală a asigurat explorarea plăgilor toraco-abdominale, a realizat hemostaza abdominală, a suturat plăgile hepatice şi epiplonul, a închis plaga abdominală și a suturat plaga toracică.

Echipa ORL a decis ulterior efectuarea unei hemostaze cervicale eficiente, a unei traheotomii temporare de urgenţă care să asigure şi calea ulterioară de continuare a anesteziei generale, calea de intubaţie traheală.

S-a realizat reconstrucţia laringelui, care a fost secţionat vertical, complet pe linia mediană şi orizontal de partea dreaptă a tiroidului, în poziţie orizontală.

S-au înregistrat dificultăţi de readucere în poziţie a fragmentelor laringiene şi de reconstructie a acestora. ”Ţesuturile lezate se refac în trei planuri, un plan cartilaginos – osos, la nivelul laringelui, şi două planuri de părţi moi”, a transmis Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

Evoluţia pacientului este bună, după mai multe zile de supraveghere în secția ATI – Chirurgie Generală, ulterior cu supraveghere zilnică în secţia ORL, unde se află în present pentru a continua îngrijirea plăgilor şi tratamentul medicamentos.

„La acest moment, pacientul (…) respiră pe cale naturală, vorbeşte normal, nu sângerează, se alimentează, se deplasează, primeşte consiliere psihologică şi psihiatrică”, dr. Oana Goidescu, medic primar chirurgie generală.

Timp de câteva zile, pacientul a fost alimentat parenteral, nefiind posibilă alimentaţia orală imediată postoperator. Plăgile postoperatorii sunt îngrijite adecvat, nu prezintă semne de infecţie sau sângerare.

Pacientul se va externa în câteva zile, după închiderea completă a stomei traheale, fie spotan, fie pe cale chirurgicală şi va continua un tratament psihiatric şi psihologic susţinut.