VIDEO Turiștii redescoperă Vulcanii Noroioși după lunga perioadă de criză sanitară

21

După mai bine de două luni în care Vulcanii Noroioși au avut nu numai aspectul ci și liniștea selenară, forfota a revenit în cunoscuta rezervație naturală din județul Buzău. Sute de turiști au sosit în acest weekend din toată țara la Pâclele Mici și Mari, curioşi să vadă cum fierbe pământul.

După lunga perioadă de restricții sanitare, puhoaie de turiști au început din nou să străbată drumurile din zona Buzăului în căutarea Vulcanilor Noroioși.

”Lume multă și aici, și pe șosele. Suntem în plină vară și nici nu realizăm că aproape a venit 1 iulie. Starea asta de conservare ne-a schimbat”, spune o turistă din Bacău.

Sute de turiști s-au strâns la Vulcani într-o singură zi din acest weekend. Copiii și părinții lor deopotrivă privesc uimiţi bolboroselile şi imortalizează trecerea prin zonă fie cu telefonul mobil, fie cu aparate foto.

”E prima dată și am rămas uimit de acolo, de la intrare, când am văzut atâta lume aici și când am ajuns aici. E super să vezi cum bolborosește vulcanul ăsta”, spune un brașovean ajuns în excursie pe plaiuri buzoiene.

Vulcanii Noroioşi, rezervație unică în Europa, se găsesc în patru puncte , iar cei mai cunoscuți sunt cei de la Pâclele Mari și Pâclele Mici.

”Săptămâna trecută au fost vreo 580 de persoane, acum cred că sărim de 580 pentru că deja sunt 400 și ceva la ora asta”, declară Dumitru Roșu, custodele Vulcanilor Noroioși.

Vulcanii Noroioşi sunt formaţiuni create de gazele naturale ce vin de la peste trei mii de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinaţie cu apa din pânza freatică. Şiroaiele de noroi de culoare gri sau brun cenuşie modifică permanent peisajul pentru că după ce se preling se întăresc şi dau naştere unor denivelări.