VIDEO Incendiul de la Green Weee, în atenția Gărzii de Mediu: ”Este clar ca sunt depășiți indicatorii de calitate ai aerului”

59

Au fost deschise mai multe anchete după incendiul violent izbucnit pe platforma Green Wee International, din Țintești. Au ars câteva sute de tone de frigidere, televizoare și baterii uzate. Peste 100 de angajaţi care se aflau la serviciu s-au autoevacuat şi nu există victime.

Norul mare și negru de fum se vedea de la zeci de kilometri depărtare. Din cauza suprafeței mari pe care se manifesta incendiul, au fost solicitate întăriri de la județele vecine. Populația a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert.

Au ars sute de tone de deșeuri, de materiale electrice și electrocasnice, pagubele fiind uriașe. “Este vorba nu numai de un depozit de baterii uzate, ci şi de aparate de uz casnic ce urmau a fi dezmembrate. Se află pe o platformă betonată în jur de 700 de metri pătraţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu.

La intervenție au participat 16 echipaje de pompieri din Buzău, Brăila, Vrancea, Ialomița și Călărași. Peste 100 de angajaţi care se aflau la serviciu s-au autoevacuat şi nu există victime. “Angajaţii care erau în timpul programului de lucru s-au autoevacuat şi nu avem persoane rănite la momentul de faţă”, a mai spus Vasile Prahoveanu.

Focul a fost controlat rapid și acum este stins. Incendiul este investigat de Poliție, ISU, Garda de Mediu și conducerea grupului Green, din care face parte reciclatorul de electronice și electrocasnice de la Frasinu.

”A fost afectată doar o mică parte a platformei de depozitare exterioară, unde au fost depozitate materiale destinate reciclării. Nu au fost afectate halele de producție și nici instalațiile de reciclare. Fabrica se află într-o zonă industrială, fără rezidenți în jurul ei”, anunță echipa de conducere a Green Weee International.

 

Incendiul a intrat și în atenția Gărzii de Mediu Buzău, dată fiind cantitatea mare de fum degajată în aer timp de peste patru ore.

”Este clar ca sunt depășiți indicatorii de calitate ai aerului și în acest caz se vor lua măsuri în consecință, întrucât există o cauză pentru care nu au fost respectate prevederile legale de către societate”, precizează Garda de Mediu.

Incinta societății pe care s-a produs incendiul se află la circa 2-3 kilometri de zona locuită, respectiv municipiul Buzău și satul Odaia Banului.

Societatea Green Weee deține Autorizație Integrată de Mediu pentru activitatea de colectare, depozitare temporară si valorificare deșeuri periculoase, valabilă până în anul 2026. În perioada urmatoare, APM Buzău va face determinări ale indicatorilor de calitate a aerului prin stația de monitorizare aflată în dotare.