VIDEO Ministrul Mediului și primarul Constantin Toma anunță o amplă campanie de împădurire pe digul Buzăului

Prezent vieri în Buzău, ministrul Mediului a anunțat pentru la toamnă o amplă acțiune de împădurire, care prevede plantarea a o sută de mii de puieți de-a lungului digului Buzău. Noua perdea forestieră se va întinde pe 20 de hectare de teren degradat.

De Ziua Mondială a Mediului, ministrul Costel Alexe a venit în vizită la digul râului Buzău. Aici, pe întreaga lungime a digului, pe partea cealală a malului, înspre oraș, va fi ridicată o perdea forestieră, pe o suprafață de peste 20 de hectare, pe un teren degradat.

Ministrul a menționat că, în toamnă, va începe plantarea a 100.000 de puieți. ”La mulțumesc autorităților locale că au pus la dispoziție aceste teren de 20,2 hectare din care 7 hectare sunt în sit-ul Natura 2000. În această toamnă vom planta 100.000 de puieți. Vrem că prin această acțiune pe care o facem la nivel național cu sprijinul comunităților locale să facem cea mai mare extindere a fondului forestier național din ultimii 30 de ani”, a spus ministrul Mediului Costel Alexe.

Ministrul Alexe a ținut să precizeze că Buzăul este un exemplu de bună practică care s-a mobilizat și a identificat rapid terenul pe care urmează să fie realizată perdeaua forestieră din jurul orașului.

Ministrul a mai precizat că toate cheltuielile legate de plantarea celor 100.000 de copaci vor fi suportate de Guvern iar după aproximativ 5 ani, acesta va fi redat municipalității.

La rândul său primarul Constantin Toma a solicitat ministrului rezolvarea mai multor probleme ale municipalității cum ar fi trecerea pădurii Crâng și a canalului natural Iazul Morilor în proprietate municipiului Buzău, mulțumind totodată pentru amenajarea primei perdele forestiere pentru municipiul Buzău.

”Noi avem în plan de a planta foarte mulți copaci pentru că Buzăul este pe locul 1 in România și pe locul 11 în Europa la creșterea temperaturii medii cu 1,5 grade anual și trebuie să avem cât mai multe împăduriri și lucii de apă pentru a încerca să ținem în frâu acest fenomen de încălzire”, a spus primarul Constantin Toma.

Cu aceeași ocazie, prefectul județul Buzău a lansat un apel către toate autoritățile publice locale de a identifica astfel de suprafețe, pe care să le valorifice pentru un mediu mai curat.

”Susțin astfel de acțiuni, iar Instituția Prefectului va fi un partener de bază în derularea unor astfel de inițiative. Cu această ocazie, invit autoritățile să mai identifice astfel de zone, pe care ulterior le putem valorifica în folosul mediului”, a declarat Leonard Dimian, prefectul județului Buzău.

Specialișii de la Garda Forestieră au venit cu amănunte despre speciile de pomi care vor forma noua perdea forestieră de pe șoseaua de centură Est a municipiului Buzău. Proiectul este realizat din fonduri guvernamentale, valoarea inițială a investiției ridicându-se la peste 2 milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News