Pregătiri pentru reluarea cursurilor. Elevii vor trece prin triajul epidemiologic la intrarea în școală

Este forfotă în școlile care vor găzdui din 2 iunie cursurile de pregătire și probele pentru examenele naționale. Cadrele și personalul tehnic reașază băncile în clase, trasează circuite de acces și ieșire din școli, amenajează filtre pentru decontaminare și montează dozatoare cu biocide. Fiecare elev va trece triajul epidemiologic înainte de a intra în clasă.

La Școala numărul 11 din Buzău pregătirile sunt la final. Au fost stabilite culoarele de intrare și de ieșire atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Copiii vor urma un traseu special și vor primi măști de protecție.

”O să vină pe suprafețele marcate pe asfalt și pe pereții școlii. Avem săgeți și pe pereții școlii. O să meargă numai pe partea stângă. Este un traseu bine stabilit pentru copii”, spune asistenta medicală la Școala nr. 11.

Fiecare elev va trece prin triajul epidemiologic la intrarea în școală. Fiecare clasă este dezinfectată de o firmă specializată după fiecare serie de copii. Măsurile menite să limiteze răspandirea infecției cu noul coronavirus îi vizează inclusiv pe dascălii din conducerea școlii.

”Și mie mi se ia temperatura la intrare. În toată perioada acesta, am respectat traseul, așa cum o fac toți colegii mei. Venim la dispenser, ne dezinfectăm și apoi mă duc la birou pentru a rezolva problemele pe care le am”, direcorul școlii.

Elevii de clasa a VIII-a încep cursurile de pregătire pe 2 iunie și vor susține pe 15, 17 şi 18 iunie probele scrise la Evaluarea Naţională. În fiecare sală vor fi cel mult zece persoane, iar băncile au fost repoziționate astfel încât să existe o distanță de doi metri între elevi.

”Această generație are 213 copii. Am pregătit pentru ei 20 de săli de clasă și încă patru pentru situații de rezervă. Am luat toate măsurile pentru ca ai noștri copii să aibă toate condițiile. Trebuie să fie distanță de doi metri între bănci și un singur cadru didactic”, declară Aurelian Poterașu, directorul Școlii nr. 11 Buzău.

Doar 38 la sută dintre elevii de clasa a XII-a din judeţul Buzău vor participa la cursurile de pregătire care încep din 2 iunie, în perspectiva examenelor naţionale care se apropie.
Fie din dezinteres pentru şcoală, fie de teamă că s-ar putea infecta cu noul coronavirus, mulţi dintre copii nu vor veni la şcoală, părinţii nedându-şi acordul.

La nivelul claselor a opta, procentul privind prezenţa copiilor la pregătire, în şcolile buzoiene, este mai mare: 60, 8 la sută dintre elevii din ultimul an de gimnaziu sunt aşteptaţi în bănci, săptămâna viitoare.

La rândul lor, cadrele didactice şi-au dat acordul de a participa la cursurile de pregătire a copiilor din anii terminali, fiind doar câteva excepţii ale unor profesori care au probleme de sănătate şi cel mai bine, pentru siguranţa lor, este să rămână departe de colectivităţi.

Dacă problema examenelor naționale pare rezolvată, pregătirile pentru începerea școlii, în septembrie, se complică. Directorii unităților de învățământ nu știu cum vor rezolva problema distanțării fizice.

O soluție propusă de autoritățile buzoiene este aceea de a fi organizate ore de curs în aer liber. În parcurile din oraș sunt în curs de amenajare trei centre educaţionale, zone exclusive cu acces permis numai elevilor şi profesorilor.

Urmărește-ne pe Google News