Starea de urgență se va încheia – Cum îi protejezi pe cei mici?

În acest moment, pe stradă, la televizor, în spitale, copiii văd ceva ce nu sunt obișnuiți să vadă. Majoritatea oamenilor poartă măști de protecție, pentru a se feri de noul coronavirus și, aparent, acestea vor fi obligatorii după ridicarea restricțiilor de circulație. Pentru cei mici, însă, poate fi un lucru bizar, dar, dacă ții cont de câteva recomandări, vei reuși să îi ajuți să înțeleagă că aceasta este esențială pentru protejarea lor.

Iată de ce trebuie să ții cont pentru a-i proteja cât mai bine pe cei mici:

Cum reacționează copiii la măști?

Modul în care copiii reacționează la acest accesoriu depinde în mare măsură de vârsta lor. S-ar putea ca cei mari să nu simtă niciun disconfort și să se adapteze destul de repede. Alții pot fi chiar dornici să poarte o mască, văzând-o ca pe un detaliu de supererou.

Însă, pentru bebeluși, preșcolari și pentru copiii foarte mici, această schimbare poate să necesite o perioadă mai lungă de adaptare. Majoritatea sunt curioși sau speriați de masca de protecție, însă secretul este să abordezi situația cât mai natural. Atunci când le spui copiilor că este „în regulă” să o poarte, vor fi mai încrezători și mai puțin suspicioși.

De ce unii copii se sperie de măști?

Măștile ascund o parte a feței unei persoane, iar pentru cei mici este un element important de recunoaștere. Din momentul în care sunt bebeluși, copiii memorează expresiile faciale și acestea devin, pentru ei, semnale pentru a se simți în siguranță.

Când nu le mai pot distinge, copiii ies din zona de confort, neavând acces la elementele familiare, cu care sunt obișnuiți. În astfel de situații, celor mici le este mai greu să se obișnuiască cu noutatea.

Cel mai important lucru de știut este că cei sub 2 ani nu trebuie să poarte mască, deoarece există riscul de sufocare sau de strangulare. Este recomandat să nu-i expui la mediul exterior decât în cazul unor urgențe, iar restul activităților să se desfășoare la domiciliu.

Cum protejezi copilul în perioada pandemiei?

Cu siguranță, este indicat să nu-l expui pe cel mic la factori de risc și să nu-l lași să atingă obiecte, atunci când este în afara casei. Fă tot posibilul și cumpără haine pentru copii lejere, astfel ca mănușile de protecție sau masca să nu fie dificil de purtat. Cu cât se obișnuiește mai repede cu aceste accesorii, cu atât va uita mai ușor de ele – similar cu purtatul fularului sau a căciulii pe timp de iarnă.

Trebuie să-l convingi că este o măsură de precauție, asemeni unui costum de supererou, fără să îi menționezi riscul de boală, ci demonstrându-i că și alți copii poartă acest echipament de protecție. Copiii se iau unii după alții, așa că, în scurt timp, aceasta nu va mai fi o problemă nici pentru ei, nici pentru tine.

Hainele trebuie schimbate des!

Datorită riscului ridicat de contaminare, este bine ca cel mic să aibă haine noi și curate în fiecare zi. În plus, spălatul pe mâini este esențial după joacă sau înainte de masă. Aerisește camera lui și asigură-te că hăinuțele murdare ajung în coșul de rufe și nu intră în contact cu alte obiecte din casă.

Acestea fiind spuse, ai grijă ca cel mic să fie protejat atunci când iese din casă. Masca de protecție va deveni obligatorie după data de 15 mai, iar copilul tău trebuie să se obișnuiască cu noile reguli de igienă. Cu puțină imaginație, acest accesoriu va deveni unul foarte important pentru cel mic.

Sursa foto: pinterest.com

Urmărește-ne pe Google News