VIDEO Localitatea Râmnicelu, cu o importantă comunitate de romi, a intrat în carantină. Satul este înconjurat de polițiști de jandarmi

78

Autoritățile buzoiene au instituit carantina în satul Râmnicelu, din comuna buzoiană cu același nume, unde locuiesc aproximativ 3.000 de oameni. De la ora 4.00, în zori, efective impresionante de polițiști și jandarmi au format filtre pe drumurile care leagă satul de celelalte localități vecine și patrulează permanent în jurul satului Râmnicelu.

În data de 3 mai 2020, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din satul Râmnicelu, comuna Râmnicelu, a fost confirmat pozitiv cu infecție cu noul Coronavirus, la Focșani, unde s-a prezentat pentru investigații medicale.

Pacientul a fost internat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică declanșată a identificat un număr de 6 contacți, toți provenind din aceeași familie. Au fost testați în data de 5 mai 2020 și confirmați pozitiv în data de 7 mai 2020. Pacienții au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Ancheta epidemiologică a continuat în vederea stabilirii tuturor contacților. Determinat de existența unui focar familial format din 7 membri, s-a considerat necesar a se interveni și a se depista clinic și cu probe de laborator toți contacții direcți susceptibili, prin recoltarea testelor și stabilirea gradelor relaționale.

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Buzău s-au deplasat, în data de 7 mai 2020, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste și pentru a se asigura de internarea celor 6 persoane depistate pozitiv în aceeași dată. Precizăm faptul că a fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum și al autorităților locale. În ceea ce privește testarea contacților celor 7 persoane, acțiunea DSP a întâmpinat rezistența categorică a celor în cauză.

Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanții comunității locale și cu contacții ce trebuia să fie testați s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză. În urma discuțiilor purtate în data de 8 mai 2020, la nivelul Instituției Prefectului, cu toți reprezentanții instituțiilor implicate în această acțiune, s-a decis o a doua încercare în același scop. Și de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu.

Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populației din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum și intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunității, DSP a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgență.

Luând în considerare propunerea DSP Buzău, prefectul județului Buzău, domnul Leonard Dimian, a convocat vineri seară Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Buzău (CJCCI) pentru luarea tuturor măsurilor care se impun în această situație. Propunerea a fost dezbătută și acceptată de membrii CJCCI. Ulterior, această propunere a fost transmisă către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Prefectul Leonard Dimian a convocat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, în cadrul căreia a fost adoptat un proiect de hotărâre care cuprinde măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în zona carantinată.