VIDEO Iată ce crede râmniceanul amendat cu 10.000 de lei pentru un suc băut în fața magazinului despre anularea sancțiunilor

61

Autoritățile anunță că cetățenii care încalcă restricţiile vor fi amendaţi în continuare, după ce Curtea Constituţională a decis că sancţiunile asprite prin ordonanţa dată de guvern pe 1 aprilie sunt ilegale. Cine a apucat să le plătească, însă, va trebui să dea statul în judecată ca să-şi recupereze banii. Părerile oamenilor sunt împărțite.

Dacă unii spun că ar putea scăpa de sancțiuni şi cei care au sfidat pe toată lumea, alții consideră că astfel ar putea fi îndreptate unele abuzuri. Asta speră și un bărbat din Buzău care a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a băut suc în faţa unui chioşc.

Gheorghe Ghiță, din Râmnicu Sărat, povesteşte că a ieşit din casă şi s-a dus până la magazinul din faţa blocului. Avea declaraţia completată.

Pentru că mai era o persoană înăuntru a luat un suc din frigider şi a aştepat afară să-i vină rândul. Nu a apucat bine să pună sticla la gură că un echipaj de la Poliţia Locală l-a legimitimat iar ce a urmat depăşeşte orice imaginaţie.

Oamenii legii i-au reproșat din start că a zăbovit mai mult decât era necesar în afara domiciliului, dovada fiind acea sticlă de suc din care băuse în faţa magazinului. ”Acel suc, acea pâine pentru care ieșisem, în ciuda faptului că eram în termen, m-a costat 100 de milioane lei vechi și de aceea consider că este un abuz al celor de la Poliția Locală”, spune Gheorghe Ghiță.

Râmniceanul a contactat un avocat pentru a contesta amenda luată nejustificat, spune el. ”Măcar să o transforme într-un avertisment. Pentru cei care au pățit ca mine este justificată decizia Curții Constituționale. În alte cazuri care s-au văzut nu sunt în măsură a comenta”, speră râmniceanul.

Sunt însă destui indivizi care au încălcat cu tupeu legile şi au primit amenzi pe măsura faptelor. De exemplu, cei care au făcut grătare în aer liber sau petreceri cu zeci de invitaţi în plină pandemie, așa cum a fost cazul lui Comitet, din cartierul Poștă, unde totul s-a terminat cu plasarea în carantină a unui cartier cu peste 2.400 de suflete.

Decizia Curţii Constituţionale nu face deosebire și îi îndreptăţeşte pe toţi cei care au primit amenzi de peste 2 mii de lei, date în baza ordonanţei de urgenţă a guvernului care a intrat în vigoare pe 1 aprilie.