Peste 2.000 de buzoieni sunt în carantină. Un băiat de ”Comitet” a adus boala în cartierul Poştă

303

După ce multă vreme a fost orașul cu cele mai puține cazuri de COVID-19, Buzăul înregistrează cel mai dramatic episod al pandemiei. Un cartier cu 2.000 de suflete a fost închis după ce numărul îmbolnăvirilor a explodat în weekend. Boala a fost adusă în comunitate de un membru al clanului Pistol, care a ignorat restricțiile și a mers de Paște la niște rude din Ialomița.

Sirenele poliției și ambulanțelor s-au auzit, în tot weekend-ul, pe străzile cartierului Poșta, aflat la sud de calea ferată care străbate municipiul Buzău. Autoritățile a intrat în alertă încă de vineri seara, după ce un cetățean din acest cartier a fost confirmat cu coronavirus.

Direcția de Sănătate Publică a început o anchetă epidemiologică, împreună cu investigatorii din Poliție, și așa s-a aflat că acest pacient părăsise domiciliul de Paște pentru a-și vizita niște rude din localitatea ialomițeană Bărbulești, fost focar de COVID-19 la începutul lunii aprilie.

Pacientul pe care Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Buzău l-au etichetat ca fiind ”cazul 21” este ”Comitet”, un membru al clanului Pistol, o familie de argintari răspândită pe mai multe străzi din cartierul Poștă.

”În ziua de Paște, cazul 21, un bărbat de 41 de ani din municipiul Buzău, s-a deplasat în județul Ialomița, unde și-a vizitat rudele, de unde a contractat virusul de la socrul său, care a fost confirmat cu coronavirus câteva zile mai târziu”, a declarat Leonard Dimian, prefectul județului Buzău.

Pe 28 aprilie, ”cazul 21” s-a prezentat la o unitate sanitară, unde a primit trimitere pentru a merge la un consult la Secția Pneumofiziologie a Spitalului Județean Buzău. Aici i-au fost prelevate probe pentru testarea pentru coronavirus, iar rezultatele sosite pe data de 1 mai au fost pozitive. A fost transportat imediat la Institutul Victor Babeș din București.

După aflarea rezultatelor din data de 1 mai, echipe de specialiști ai Direcției de Sănătate Publică, însoțite de forțe MAI, au mers în zona de domiciliu a pacientului, unde au identificat un număr de 31 de contacți direcți. Toți au fost plasați în izolare la domiciliu și le-au fost prelevate probe pentru coronavirus.

Ulterior, pe 3 mai, au sosit rezultatele celor 31 de contacți direcți, iar pentru 19 dintre ei au fost pozitive. Drept urmare, autoritățile au declanșat duminică o amplă operațiune de preluare a bolnavilor din focarul de coronavirus din cartierul Poștă, între care se află și doi copii. Contacții testați negativ au fost preluați cu ambulanțele și relocați la un singur domiciliu, pentru izolare pe durata a 14 zile.

Mai multe ambulanţe au preluat în cursul serii cei 19 pacienți de pe străzile Dimitrie Filipescu, Muncii, Frasinului şi Saturn și i-au transferat la două spitale. La spitalul Municipl Râmnicu Sărat au ajuns 12 bolnavi, iar alți 7 au fost transportați la Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală.

Pentru a izola focarul de COVID-19, autoritățile au decis la miezul nopții să plaseze tot cartierul Poștă în carantină. Cartierul izolat are o populație de circa 2.000 de locuitori.

Aprovizionarea cu alimente și bunuri de strictă necesitate va fi asigurată de către autoritățile locale. Ancheta epidemiologică va continua în vederea stabilirii tuturor contacţilor celor 20 de buzoieni testați pozitiv.