Dosare penale pentru șase buzoieni care au încălcat regulile pentru spațiul de carantină

55

Jandarmii au intervenit într-un centru de carantină de la intrare în Buzău pentru detensionarea unei stări conflictuale, respectiv pentru verificarea respectării de către persoanele aflate în carantină a regulilor stabilite de către organele de sănătate publică.

Oamenii legii au întocmit actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunii de ”zădărnicirea combaterii bolilor”, existând suspiciunea rezonabilă că 6 persoane ar fi încălcat regulile stabilite pentru spațiul de carantină, prin ieșirea din camerele repartizate pentru cazare, pentru a se vizita între ele sau a-și înmâna diferite obiecte de la o cameră la alta, creând astfel premisele răspândirii bolilor.

Este vorba despre centrul de carantina de unde provin cele 6 persoane testate pozitiv pentru COVID 19, și unde sunt cazate mai multe persoane de etnie rromă revenite din Anglia.

În ultimele 24 de ore, jandarmii buzoieni, cu sprijijul colegilor din Gruparea Mobila Ploiesti, au acționat atât independent, cât și în sistem integrat cu IPJ Buzău, în misiuni pentru aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, iar în urma activităților desfășurate au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 13.000 lei.

Echipe mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au derulat acțiuni în vederea combaterii răspândirii COVID-19, dar și a descurajării faptelor de natură contravențională, înregistrate în acest context. Pe raza județului au fost angrenați în activități specifice 330 de polițiști, peste 100 de jandarmi, 162 de polițiști locali și 56 de militari ai MApN.

Structurile și subunitățile IPJ Buzău, împreună cu personalul Poliției Locale, au desfășurat activități de verificare cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, ocazie cu care au fost controlate 134 persoane. Dintre acestea, 114 de persoane au fost identificate că nu respectă interdicțiile privind deplasarea/libera circulație.

În total, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 161 sancțiuni contravenționale privind nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare, în valoare totală de peste 215.000 de lei. De asemenea, au fost înregistrate 2 dosare penale în care urmează să fie efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, în contextul nerespectării prevederilor Ordonanțelor Militare.

În acest moment, în județul Buzău, sunt 215 persoane în carantină, iar 116 persoane sunt izolate la domiciliu.