Revoltă printre navetiștii din județ după ce au aflat că operatorii de pe ruta lor majorează abonamentele în plină criză

91

Este revoltă printre navetiștii din Buzău care călătoresc cu mașinile a două firme din același grup. Aceștia au fost înștiințați că vor plăti cu 30 la sută în plus pentru abonamentele de transport. Acestora li s-a transmis că numai printr-o astfel de măsură firmele pot rezista în perioada de criză.

Constantin D. face naveta zilnic între localitatea Tisău și municipiul Buzău cu mașini ale firmei Ductrans. Plătea 210 lei pe abonamentul lunar, iar de marți a aflat că va scoate în plus dn buzunare încă 65 de lei.

”Ne-am trezit cu un afiș prin care anunță mărirea abonamentelor din cauza crizei. De la 1 mai ar trebui să plătesc 275 de lei iar aceștia profită că sunt singurii care fac transport, că nu ai la ce concurență să mergi. Oamenii de pe ruta spre Valea Salciei sunt foarte supărați”, spune navetistul din Tisău.

Măsura este valabilă de la 15 mai, majorarea afectându-i deja pe cei care cumpără abonamente pentru jumătate de lună. Navetiștii le-au reproșat reprezentanților firmei că măsura lor este necinstită.

”Am fost la ei, le-am cerut socoteală și ne-au zis că numai așa poate fi salvată firma deoarece nu mai sunt călători. Le-am spus că nu e normal să-și scoată paguba pe spinarea noastră. O să înceapă iar elevii, profesorii, și o să ajungă la vechile încasări”, spune Constantin, din Tisău.

Majorări au fost operate și la o a doua firmă din grup, Autovalmi. Navetiștii de pe ruta Buzău-Săgeata vor plăti cu până la 80 de lei mai mult pe abonamentele lunare. Un abonament până la Robeasca a ajuns să coste 340 de lei, în timp ce biletul va costa 12 lei.

”O să facem o adresa oficială către Consiliul județean în care o să vă invităm să semnați. Sincer nu cred că se aștepta nimeni ca în aceste momente delicate și în care prețul combustibilului este în scădere de ceva timp să se mărească prețurile la bilete și abonamente. Puterea de a interveni nu o are decât Consiliul Județean”, a scris pe Facebook Sorin Tănase, primarul comunei Săgeata.
Unii dintre navetiști s-au plâns că au mers la sediul firmei, dar au fost luați peste picior. Ei speră acum ca doar autoritățile să mai facă ceva pentru a plafona prețurile.

”S-a specificat că nu se va efectua niciun tip de mărire a prețurilor pe perioada aceasta cu virusul Covid-19 iar prețul carburantului e același. (…) Au fost persoane să vorbească cu patronul firmei și au fost luați în bătaie de joc. Vă rog din suflet să luați măsuri, sunt navetiști care au familii acasă și din amărâtul de salariu pe care îl iau plătesc o grămadă de bani pe abonament și au și copii acasă de crescut”, este mesajul unui navetist nemulțumit.

Reprezentanții Consiliului Județean Buzău confirmă majorările operate de cei doi operatori de transport public și spun că vor avea discuții cu administratorii celor două societăți.