VIDEO Ce spun oamenii din Pătârlagele despre concetățenii retestați pozitiv cu Covid-19: ”Avem speranța că au respectat izolarea”

42

Autoritățile din orașul Pătârlagele susțin că cei doi veri vindecați de Covid-19 și apoi retestați pozitiv au fost rupți complet de comunitate în cele 12 zile de izolare. De aceea, spune primarul localității buzoiene, vecinii nu au motive de îngrijorare. Ministrul Sănătății a dispus o anchetă pentru a se vedea ce s-a întâmplat în cazul celor doi veri din Pătârlagele.

Cei doi buzoieni repozitivați cu Covid-19 au locuit împreună, în gospodăria unuia dintre ei, pe care polițiștii din localitate nu au scăpat-o din ochi.

”Au fost monitorizați atât de poliția națională, orășenească, cât de noi prin consilierii locali; nu avem informații că ar fi încălcat ordonanțele”, spune Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele.

Primarul din Pătârlagele susține că nu a primit niciun indiciu din partea vecinilor care să demonstreze că cetățenii autoizolați la domiciliu ar fi părăsit gospodăria ori au primit vizite. ”Chiar lângă ei este un magazin și cred că a avut cine să le asigure toate cele necesare. Cert este că nu au apelat la noi, pentru că au rude”, spune primarul.

De aprovizionarea lor cu alimente și produse necesare igienei s-au ocupat câteva rudele, care obișnuiau să le lase cumpărăturile la poartă.

”Nu-mi este teamă pentru că știu că ei nu sunt o familie numeroasă care să se fi perindat pe la ei. Băieții au stat în curte și chiar am văzut cum fratele unuia a lăsat sacoșa cu ce a luat de cumpărat în gard”, spune o vecină din satul Lunca.

În orașul Pătârlagele, s-a răspândit deja vestea că doi concetățeni infectați cu Covid-19, așa cum atestă ultimele analize, au stat două săptămâni în mijlocul comunității. ”Am auzit că doi băieți de la noi s-au îmbolnăvit iar. Îi cunosc, sunt responsabili și avem speranța că au respectat izolarea”, spune un localnic din Pătârlagele.

Teama a pus stăpânire pe unii dintre ei, mulți convinși că falsul rezultat negativ i-ar fi putut relaxa pe cei doi veri pe durata autoizolării. Sunt însă și localnici convinși că măsurile de protecție și mâna lui Dumnezeu le-au stat pavăză în fața maladiei.

Ministrul Sănătății a anunțat joi că a dispus o anchetă pentru a se vedea ce s-a întâmplat în cazul celor doi. ”În ceea ce privește cazul de la Buzău, avem o anchetă în curs pentru a se vedea dacă au fost negative (n.r., testele) sau au fost interpretate greșit”, a declarat joi Nelu Tătaru.

Bărbatul de 46 de ani a revenit în țară împreună cu vărul său, în vârstă de 29 de ani, în data de 9 martie, când au intrat în carantină în fosta tabără Arbănași.

Primele teste cu probele prelevate de la cei doi au ieșit negative, însă la cele din a 12-a zi de carantină au arătat că sunt contaminați, deși niciunul nu avea simptome de boală.

Ambii bărbați au fost transferați la Institutul Matei Balș din Capitală, iar după câteva zile de tratament testele au ieșit din nou negative, motiv pentru care au fost externați, dar cu obligația de a se izola 14 zile la domiciliu.

După 12 zile, testele le-au ieșit iar pozitive. ”Nu avem simptome. Nu avem febră, tușim o dată, de două ori, când aerisim dimineața camera. De reinfectat nu aveam de unde. Poate acum o fi o greșeală. Cine știe?”, spune bărbatul de 46 de ani.

Cei doi buzoieni au fost internați în Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, însă nici de această dată nu au simptome. Le-au fost refăcute analizele, inclusiv radiografia pulmonară, care nu arată că ar fi probleme.