(P) Consens pe taxa de clawback

18

Președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, deputat SORIN LAZĂR, speră că noua formulă de calcul va încuraja producția autohtonă de medicamente.

Comisiile de Sănătate și Buget-Finanțe din Camera Deputaților au adoptat un raport comun pentru o taxă clawback plafonată și diferențiată, astfel: 15% pentru medicamentele produse în România; 25% pentru medicamentele inovative; 20% pentru medicamentele generice.

Raportul comun al Comisiilor a fost înaintat către Biroul Permanent, pentru a fi inclus pe agenda plenului Camerei Deputaților, făcându-se astfel ultimii pași în vederea adoptării unor modificări esențiale în calculul taxei de clawback.

Principalii jucători din industria pharma salută identificarea unei noi formule de calcul a taxei de clawback, formulă care este agreată de toți actorii importanți din piață și care ar putea stimula producția de medicamente din România considerând că, deși plafoanele aplicabile taxei clawback rămân printre cele mai mari din UE, adoptarea unei formule diferențiate va conduce la normalizarea pieței medicamentelor, accesul pacienților la tratamente, păstrarea medicamentelor în piață, păstrarea producției locale și încurajarea de noi investiții.

Taxa de clawback, în formula actuală, modificată ultima oară la finele lui 2014, dar și politica celui mai mic preț european, au viciat profund piața medicamentelor din România, fiind principalele cauze ale dispariției de pe piață a circa 3.000 de medicamente, inclusiv 20% din numărul total de medicamente originale compensate.

Președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, deputat Sorin Lazăr, speră că noua formulă de calcul va încuraja producția autohtonă de medicamente.  ”Consider că industria autohtonă producătoare de medicamente merită, în contextul actual internațional, un sprijin total din partea factorului politic. Sper ca această lege, odată promulgată, să fie un stimulent pentru producătorii de medicamente inovative, să creeze capacități de producție în România și-de ce nu?- cercetarea românească în domeniu să fie relansată. Să nu uităm că, odată, România era unul dintre actorii semnificativi în producția de medicamente. Mai mult decât atât, această lege este o gură de oxigen absolut necesară producătorilor români de medicamente, deocamdată generice, cu speranța că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, aceștia vor putea produce și medicamente inovative.”

Președinții celor două comisii de specialitate sunt parlamentari PSD.