Îngrijorarea profesorilor de informatică din Buzău angrenaţi în lupta împotriva Covid-19. Răspunsul autorităţilor

39

Peste 60 de profesori de informatică din județul Buzău vin, prin rotație, la Direcția de Sănătate Publică, pentru a prelucra datele statistice despre Covid-19. Unora dintre ei le este teamă că, prin perindarea în același spațiu cu personalul medical, ar putea deveni vectori ai infecțiilor în comunele în care locuiesc. Autoritățile spun însă că măsurile de igienă sunt sigure.

Autoritățile buzoiene au apelat la ajutorul profesorilor de informatică la cererea Direcției de Sănătate Publică Buzău, pentru a introduce fișele legate de situația Covid-19 din județ în baza națională de date. Inspectoratul Școlar a întocmit rapid un grafic, cu două ture pe zi a câte șase ore.

Doi informaticieni lucrează pe tură, în biroul care le-a fost alocat în sediul Direcției de Sănătate Publică Buzău. La început și-au adus laptopurile de acasă, iar de la sfârșitul lunii martie lucrează toți pe un singur calculator. De aici, și temerile dascălilor că ar putea să contracteze coronavirusul.

”Grav este că acestor informaticieni nu li s-a asigurat o minimă protecție acolo; nu măști, nu dezinfectanți, ei venind până vineri cu laptopurile și prelungitoare de acasă. Când au întrebat de aceste lucruri au primit răspuns: de ce nu ați cerut, cereți și vi se va da, intrând în mod direct în contact cu doctorii și alti potențiali infectati”, este declarația unuia dintre profesorii de informatică implicați în program.

Acesta susține că mai simplu ar fi fost ca o persoană să facă scanări la aceste documente, iar ceilalți să le introducă de acasă, ”astfel s-ar fi evitat punerea pe drumuri a oamenilor”. El mai avertizează că demersul, de altfel necesar în combaterea pandemiei, ar putea deveni o ”bombă biologică” pentru județ.

”Acești informaticieni vin din foarte multe localități, unii mergând chiar și 80-90 km, iar dacă unul din ei este infectat având în vedere ușurința și rapiditatea transmiterii coronavirusului și faptul că, începând de vineri 27.03 se lucrează pe un singur calculator, se va răspândi în toate localitățile de unde vin ei”, spune dascălul.

Autoritățile spun că informaticienii nu au motive de îngrijorare, deoarece sunt respectate toate măsurile de igienă în punctul de lucru. Au la dispoziție măști, mănuși, dezinfectant, iar profesorii din aceeași tură păstrează distanța între ei întrucât lucrează într-o sală de ședințe. De asemenea, reprezentanții Prefecturii spun că cei mai mulți dintre informaticieni și-au oferit voluntar serviciile.