VIDEO Un buzoian pasionat de moto enduro produce viziere pentru spitale în propriul atelier

2297

Din ce în ce mai mulți voluntari români se implică în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, fiecare cu priceperea și dotarea pe care o are. Un buzoian pasionat de enduro și recondiționarea motocicletelor clasice s-a reprofilat deja în confecționarea de viziere pe care urmează să le doneze personalului medical din spitale dar și echipelor de intervenție de la ISU și Poliție.

Președintele clubului XM Raid, Ovidiu Turcea, și-a reconfigurat atelierul din propria gospodărie iar de câteva zile lucrează împreună cu soția sa la fabricarea de viziere pentru protecția personalului medical.

A investit câteva mii de lei în materie primă și ustensile, unele de lipit, altele de tăiat sau capsat, și s-a apucat de confecționat câteva prototipuri. Primele modele au fost testate chiar de specialiști din spitalul județean Buzău.

”Am discutat cu o doamnă asistentă de la Spitalul Județean și ne-a spus care sunt parametrii doriți. Este important să protejeze gâtul și fața, ecranul să aibă transparență maximă și să aibă rezistență la dezinfectanți”, spune Ovidiu Turcea.

Soții Turcea beneficiază de sprijinul unor prieteni în demersul lor. Folia transparentă este decupată la mașina automată de debitare a unui apropiat.

 

Suporturile sunt realizate la imprimanta 3D a unei cunoștințe iar alți doi amici au contribuit cu fonduri pentru confecționarea primului lot de măști.

Cel puțin 100 de bucăți pe zi pot fi confecționate în atelierul soților Turcea, dacă în ajutorul lor ar mai veni și alți oameni, cu fonduri și mână de lucru.

”I-am întrebat la spital câte vreți și mi-au zis că sunt cel puțin 700 de cadre care ar fi bine să le poarte”, spune Ovidiu.

Vizierele realizate de soții Turcea întrunesc toate condițiile pentru a fi folosite în mediul sanitar. Sunt în primul rând rezistente la soluțiile pentru dezinfecție și pot fi refolosite.

Materialele utilizate sunt de calitate, spun producătorii vizierelor. De asemenea, măsurile de igienă sunt respectate cu sfințenie în atelierul în care până nu demult erau tunate motociclete.