Patrule cu misiunea de a supraveghea cetățenii întorși din vestul Europei

Pentru nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu, autoritățile buzoiene au amendat deja patru persoane din Buzău, CA Rosetti și Lipia, cu câte 20.000 de lei. Dacă vor contribui la răspândirea Covid-19, aceștia se pot alege cu dosar penal. Primăriile au sarcina de a monitoriza cetățenii sosiți din zonele afectate ale Europei, însă restricțiile par ineficiente.

Primarul din Costești a înființat o comisie care să-i monitorizeze pe cetățenii întorși acasă. Fac parte din ea asistentul social din comună, asistentul medical, viceprimarul și polițistul din comună.

”În fiecare zi se fac verificări pe teren, avem acum 21 de persoane care necesită izolare”, spune Constantin Moise, primarul din Costești.

Primarul din Costești are de gestionat o situație destul de complicată în satul Pietrosu, localitate cu o comunitate mare de rromi. Câteva zeci au revenit în țară în ultimele zile. „Sunt trei inși pe care în urma controlului nu i-am găsit acasă. Unul dintre ei am aflat că era prin Dedeman”, a declarat primarul din Costești.

La Cislău, primarul și membrii Comitetului local pentru situații de urgență verifică zilnic persoanele care au declarat pe proprie răspundere că vor respecta măsura impusă de pandemia de coronavirus.

Peste 20 de persoane au venit din țări europene unde au lucrat temporar. Alte 32 de persoane, rude sau prieteni care au intrat în contact cu cei întorși sunt și ele izolate la domiciliu. În lipsa comunicării oficiale, autoritățile comunei spun că se bazează pe vigilența vecinilor care sună să-i reclame pe cei ce ies din curte.

Greu de ținut în spatele porților sunt și cetățenii din Calvini și Râmnicelu. „S-au întors peste o sută și mai vin. Suntem depășiți la primărie. N-avem cum să le ținem noi, câțiva inși, evidența tuturor sau să-i verificăm dacă respectă izolarea la domiciliu”, a declarat Dumitru Stanciu, primarul comunei Râmnicelu.

Spre ghinionul celor plasați în carantină, vecinii lor sunt destul de speriați și iau atitudine, dându-i pe mâna autorităților pe cei inconștienți.

De exemplu, doi buzoieni au fost surprinși în afara locuinței, în timp ce încercau să rezolve probleme ce țin de eliberarea unor documente, fiind dați imediat pe mâna oamenilor legii. Unul ar fi dat nas în nas chiar cu primarul localității.

Alți doi buzoieni dintr-o localitate din zona de câmpie din zona Pogoanele au crezut că nu li se poate întâmpla nimic dacă merg să se distreze la un local aflată aproape de locuință. Doar că au dat peste consăteni care le știau situația și au sunat imediat la 112.

Cu această ocazie, autoritățile fac din nou un apel și îi roagă pe toți cetățenii care au venit în țară din Italia sau din alte zone în care există focare de coronavirus să respecte regulile impuse de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.

Urmărește-ne pe Google News