VIDEO Icoanele veteran de război s-au întors acasă după ce au fost căutate aproape 5 ani

Icoanele plecate în 2005 din Buzău pentru a înnobila biserica românească din teatrul de operații din Kandahar, Afganistan, au revenit acasă. Au fost rătăcite într-un depozit, iar după aproape 5 ani de căutări preotul militar Alexandru Tudose a reușit să le găsească și le-a adus acasă, în cafasul Bisericii Militare „Pogorârea Sfântului Duh” de la Buzău.

Precum militarii care au asupra lor armamentul din dotare, aşa şi preoții prezenţi în teatrele de operaţii au asupra lor icoanele necesare săvârşirii serviciilor liturgice din zilele de sărbătoare.

În misiunea pe care a avut-o în Afganistan, preotul militar Alexandru Tudose a ridicat împreună cu militarii o biserică nouă, iar pentru aceasta, în luna decembrie 2004 plecau de la Galați la Kandahar, cu detașamentul precursor al Batalionului 300 Infanterie „Sfântul Andrei”, un boxpalet cu o parte din necesarul de cult al preotului militar.

Printre altele, erau 15 icoane mari, pe care au fost pictate ipostaze sau acțiuni ale divinității sau a unor sfinți. Au fost realizate de preoteasa Florica Ion din localitatea Boboc, judeţul Buzău.

”Aceste icoane expuse în Biserica militară din Kandahar, ne-au fost aproape și la nașterea unor copii în marea noastră familie a militarilor, dar și la plecarea către cele sfinte a celor 30 de camarazi către care ne plecăm cu pioșenie, respect și admiraţie”, spune preotul militar Alexandru Tudose.

Lăcaşul de cult a fost locul prin care fiecare militar român, de la soldat la general, aflat în misiune sau în trecere prin baza militară aeriană Kandahar a trecut măcar o dată.
În anul 2014, când s-a dat ordinul ca baza să se restrângă, icoanele și toate celelalte obiecte de cult, au fost împachetate și trimise în țară, însă nimeni nu știa unde. Atunci a început părintele militar Alexandru Tudose să le caute și nu a avut liniște până nu le-a găsit.

Aproape de sfârșitul anului 2019, părintele Tudose a aflat că icoanele se află la București și după aproape 5 luni a reușit să le aducă acasă, în cafasul Bisericii Militare „Pogorârea Sfântului Duh” de la Buzău.

”Cei care au zăbovit cu siguranţă măcar o clipă prin faţa acestora şi care au fost puntea de legătură între teatrul de operaţii şi cei dragi sunt rugaţi să le ofere aceeaşi importanţă şi evlavie aşa cum aceste sfinte icoane au văzut multe trăiri în ochii și în sufletele veteranilor teatrului de operații din Afganistan primind apelativul de Icoane Veteran”, spune preotul Alexandru Tudose.

Icoanele sunt cu atât mai importante cu cât sunt martore ale suferinței militarilor români plecați în teatrele de operații. Nu o dată s-a întâmplat ca preoții să găsească militarii în genunchi, cufundați în rugăciune, cu lacrimi ce le brăzda fața.

Misiunea de recuperare a părintelui nu se va opri aici, pentru că vor urma alte lupte, de identificare, de aducere acasă și de a reda evlaviei și alte obiecte de cult: cruci, icoane, clopot și cărți.

Urmărește-ne pe Google News