Pediatria spitalului din Buzău, fără medici de gardă în patru zile din lună

48

Într-o perioadă cu risc mare de îmbolnăvire în rândul copiilor, Pediatria Spitalului Județean a intrat într-o criză a medicilor care efectuează gărzi. Probleme cu asigurarea permanenței sunt în patru zile din lună, când urgențele la copii care apar după orele amiezii, până dimineață, sunt rezolvate la UPU, unde și-așa volumul de muncă este uriaș, la pediatria municipiului Râmnicu Sărat sau direct la București.

Criza de personal din spitale devine critică, pe zi ce trece. Exodul în creștere al medicilor, dublat de gărzile epuizante, au lăsat din ce în ce mai multe unități de urgență fără personal medical.

Se întâmplă și la Spitalul Județean de Urgență Buzău, unitate unde foarte multe secții se confruntă cu un deficit de medici.

O situație alarmantă a fost semnalată astăzi, de către conducerea spitalului, la Unitatea Primiri Urgențe – Pediatrie. Managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, afirmă că, de la 1 martie, unitatea nu mai poate fi acoperită cu gărzi.

Probleme sunt pentru patru zile lucrătoare din lună. „E vorba de intervalul dintre ora 15.00 și 08.00. Până la 15.00 e medic, golul apare în aceste patru zile după ora 15.00”, a anunțat dr. Gina Anica.

Din cauza volumului mare de muncă, raportat la remunerația deloc satisfăcătoare, cei 19 medici pediatri din județ aflați în evidențele Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate preferă să ofere consultații la cabinetele lor particulare, decât să efectueze gărzi la secția UPU – Pediatrie, unde este mare nevoie de sprjinul lor, mai ales în plin sezon de gripă.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău apelează la soluții inedite pentru a putea atrage medici care să profeseze la cea mai mare unitate sanitară din județ.

În ultima perioadă, la Unitatea Primiri Urgențe – Pediatrie au fost înregistrate, zilnic, peste 100 de prezentări. În aceste condiții, personalul medical al secției, insuficient numeric, face față cu greu volumului mare de muncă. O soluție de avarie ar fi atragerea unor medici rezidenți, aflați în ultimul an, pentru a face gărzi la UPU-Pediatrie.