VIDEO Mobilizare de forțe, la Râmnicu Sărat, pentru simularea unui cutremur asemenea celui din 1977

La 43 de ani de la seismul din 1977, care a distrus mii de vieți, sirenele au anunțat din nou un dezastru la Râmnicu Sărat, oraș aflat în zona seismică Vrancea. Efectele unui seism devastator au fost reproduse în curtea unei unități militare dezafectate. Au fost răniți, mașini strivite de pereți prăbușiți ai blocurilor, incendii și chiar revolte înăbușite de jandarmi.

* Scenariul a avut scopul să demonstreze dacă timpul scurs de la marele cutremur și numeroasele exerciții de atunci le-au fost de folos autorităților care intervin în astfel de situații.

Sirenele au anunţat dimineață locuitorii oraşului Râmnicu Sărat de producerea unui cutremur puternic. Efectele au fost dezastruoase: clădiri prăbuşite unde au rămas captivi zeci de oameni, populaţie panicată, ruperea unor conducte de gaz. Centrul mobil al pompierilor a direcţionat forţele de intervenţie către zonele unde s-au semnalat victime.

Locatarii unui bloc au sunat după ajutor pentru că toate căile de acces au fost blocate de un zid prăbuşit. Echipele de salvare au fost sprijinite de voluntari sosiți cu câini dresați să identifice victimele unor cutremure.

”Câinii de căutare au diferite tipologii. Sunt câini olfactivi care ajung după miros la victime, de obicei ciobănescul german, dar și câini care așteaptă semnale, bătăi în perete, strigăte, după care canalizează conductorul către sursa acestora”, spune Gabriel Ilie, președintele Asociației Kara Dog

Un tânăr blocat pe terasa unui bloc cu trei etaje rămas fără scara interioară a fost coborât cu o autoscară a pompierilor. Victimele cutremurului au fost transportate în afara clădirilor avariate , în corturi de prim ajutor.

”De obicei apar leziuni la nivelul extremităților, capului, toracelui, provocate de prăbușirea de clădiri, căderea de obiecte contondente”, spune dr. Adrian Zoican – medic SMURD Buzău.

Grupuri de tineri recalcitranți le-au dat de furcă polițiștilor și jandarmilor chemați să asigure ordinea în perimetrul afectat de cutremur.

Desfășurarea de forțe a implicat peste 300 de participanţi din mai multe structuri. Exercițiul organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a urmărit capacitatea de intervenţie în caz de cutremur.

”În cadrul exercițiului au fost mai multe situații tactice care au vizat descarcerări, stingerea incendiului, căutare persoane surprinse sub dărâmături, evacuarea persoanelor de la etajele superioare ale clădirilor”, a declarat lt. col. Mihail Pascu,prim adjunct ISU Buzău

Exercițiul de protecție civilă a fost organizat chiar în ziua în care, în urmă cu 43 de ani, la ora 21:22, s-a produs cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României.

”Au fost distrugeri însemnate, chiar dacă nu au fost pierderi de vieți omenești, au fost clădiri care s-au prăbușit, iar atunci mai multe clădiri din centru au fost dărâmate pentru a fi înlăturare efectele cutremurului”, a declarat Sorin Cârjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat

În urma seismului din 1977, în județul Buzău s-au înregistrat pagube importante. Aproape 1.900 de clădiri, din mediul urban și rural, au fost distruse complet sau avariate. În prezent, în municipiile Râmnicu Sărat și Buzău există peste 50 de blocuri de locuințe și case considerate vulnerabile în cazul producerii unui seism major.

Urmărește-ne pe Google News